Veel Nederlanders zouden graag hun patiëntendossier via internet willen bekijken, maar ziekenhuizen doen er weinig aan om dit ook mogelijk te maken. Slechts 3% van de Nederlandse ziekenhuizen biedt patiënten de mogelijkheid om hun medische gegevens via de ziekenhuiswebsite op te vragen.
41 procent van de ziekenhuisbezoekers wil echter het eigen patiëntendossier online kunnen bekijken, zo blijkt uit onderzoek van Nictiz waarover Metro bericht. Een mogelijke reden dat ziekenhuizen terughoudend zijn is de angst voor de schending van de privacy van patiënten, denkt Johan Krijgsman, begeleider van het onderzoek. "Het is technisch lastig om zo'n dienst aan te bieden en ik denk dat ziekenhuizen bang zijn om doelwit te worden van eventuele hackers."
Eerder liet minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten dat binnen 5 jaar 80 procent van de chronisch zieken direct toegang tot bepaalde medische gegevens moet hebben, waaronder medicatie-informatie, vitale functies en testuitslagen, en kan deze desgewenst gebruiken in mobiele apps of internetapplicaties. Van de overige Nederlanders zou dit 40 procent moeten zijn.
Volgens Krijgsman kijken Nederlandse ziekenhuisbesturen naar Amerikaanse ziekenhuizen, die bezig zijn om inzage in patiëntengegevens te vereenvoudigen. Er wordt daar met het "Blue Buttonprogramma" gewerkt, waarbij een patiënt via één druk op een blauwe knop op de website zijn medische gegevens kan verzamelen. In Nederland zou er ook al over een soortgelijk programma worden gesproken, maar de meerderheid van de ziekenhuizen is nu nog terughoudend om online aan de slag te gaan.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.