image

Bits of Freedom pleit voor meer open wifi-netwerken

donderdag 17 juli 2014, 13:54 door Redactie, 5 reacties

Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) pleit voor meer open wifi-netwerken, aangezien dit de privacy van internetgebruikers ten goede komt. De organisatie volgt daarmee het idee van de onlangs aangekondigde Open Wireless beweging.

Deze beweging werkt aan router-firmware waardoor gebruikers straks eenvoudig een deel van hun eigen wifi-netwerk voor anderen beschikbaar kunnen maken. Dit maakt internet niet alleen toegankelijker, het vergroot ook de privacy. Is een IP-adres nu nog vrijwel altijd herleidbaar tot een specifieke internetgebruiker, als er straks overal open wifi-netwerken zijn is die koppeling niet zo eenvoudig meer te maken.

Mentaliteitsverandering

Volgens Rejo Zenger van Bits of Freedom vereist dit wel een mentaliteitsverandering bij internetaanbieders en opsporings- en geheime diensten. In het geval van misbruik zou een provider de abonnee niet meteen moeten afsluiten of in quarantaine plaatsen. Ook de politie moet iets anders te werk gaan stelt Zenger. "De kans dat niet de eigenaar maar een gast van die eigenaar iemand op Marktplaats heeft proberen op te lichten wordt alleen maar groter."

Daarnaast is er ook een rol voor modemfabrikanten weggelegd, die moeten er namelijk voor zorgen dat het eenvoudig en veilig wordt om een wifi-verbinding te delen, zonder dat hierbij het netwerk van de eigenaar risico loopt. Om het goede voorbeeld te geven heeft de burgerrechtenbeweging besloten het eigen wifi-netwerk op korte termijn open en vrij toegankelijk te maken.

Reacties (5)
17-07-2014, 16:37 door Anoniem
Open Wifi netwerken en privacy in bijna 1 zin is onmogelijk.
18-07-2014, 09:33 door Anoniem
Als 30% van de mensen roamed op verschillende openbare wifi netwerken ben je minder snel te achterhalen..
Echter wanneer ze je willen hebben word je toch wel gevonden.

Tevens weer een nieuwe mogelijkheid voor kwetsbaarheden en zo word je thuisnet misschien wel onveilig.
18-07-2014, 11:39 door Anoniem
Lekker veilig als een crimineel jou netwerk gebruikt. Dan weet je zeker dat je het niet kan bewijzen, dat is net waarom in het Ziggo hotspot systeem heb uitgeschakeld, vertrouw het niet met hun "veiligheid".
18-07-2014, 17:56 door Argot - Bijgewerkt: 18-07-2014, 17:57
Ik doe er sowieso niet aan mee.

Ten eerste is het juridisch gezien een zeer groot risico. Wat als een anonieme gebruiker via dat netwerk kinderporno gedownload heeft? Wie garandeert dat de politie niet bij je op stoep staat de volgende dag? En wie garandeert dat je vervolgens vrijuit gaat? En dat je je pc's en andere apparaten niet voor onbekende tijd kwijt bent voor onderzoek? Daar heb ik dus echt geen trek in!
Bovendien riekt het erg naar een oproep om massaal de politie en opsporingsdiensten te dwarsbomen. Hun mentaliteit verandert echt niet; zij zullen het internetverkeer nu nog grondiger gaan monitoren. Daarom alleen al vind ik het opmerkelijk dat juist BoF hiermee komt.
Om je ip-adres te verbergen zijn handige tooltjes voor, zoals Tor. En trackingcookies kun je ook prima tegenhouden. Dát zijn voorbeelden van preventieve maatregelen t.b.v. privacy. Niet het massaal aanbieden van open wifi-netwerken om zodoende ip-adressen te verdoezelen. BoF roept dingen waar ze blijkbaar geen verstand van hebben, net als het gros van de voorstanders.

Ten tweede is het onduidelijk welke doelgroep men wil bereiken. Wie wil je ervan laten profiteren? Beter gezegd: wie kunnen ervan profiteren? Dat zijn in principe alleen je buren. Ik kan geen scenario bedenken waarom het voor toevallige voorbijgangers handig is. Mensen op straat zijn bezig met het verkeer en op je telefoon heb je al internet. Of zit men te wachten op "trottoirtoeristen"?
En waarom zou ik gratis internettoegang aanbieden aan vreemden? Ik ben toch zeker Sinterklaas niet!

Ten derde vraag ik me af hoe dat zit met de schaarste aan IPv4-adressen. Als de twee netwerken strict gescheiden zijn, zullen ze beide een apart WAN-ip moeten krijgen. Dus krijgt ieder modem een extra ip-adres toegewezen, waardoor we nog sneller door de voorraad IPv4-adressen heen zullen zijn. Wacht liever tot we met z'n alleen definitief over zijn op IPv6.
Beide netwerken hetzelfde ip-adres is in mijn beleving helemaal uit den boze. Zoals ik in de eerste paragraaf al schreef, is er geen enkele garantie dat de politie je niet oppakt n.a.v. criminele activiteiten via jouw lijntje. Laat ik het zo zeggen, als die verantwoordelijk niet bij jou ligt, bij wie dan wel?!

Ten slotte sluit ik me aan bij het laatste stukje in dit bericht:
Een aanvaller zou bijvoorbeeld kwaadaardige firmware op de router kunnen installeren en zo het verkeer van gasten kunnen monitoren en manipuleren. Een ander risico is dat een aanvaller een nep-hotspot met hetzelfde SSID opzet om zo inloggegevens te stelen. Gebruikers krijgen dan ook het advies om zeer voorzichtig te zijn met het gebruik van wifi-netwerken die ze niet kennen en in ieder geval een VPN te gebruiken.
En daar zie ik ook een groot gevaar in.
19-07-2014, 10:53 door Anoniem
Ten derde vraag ik me af hoe dat zit met de schaarste aan IPv4-adressen. Als de twee netwerken strict gescheiden zijn, zullen ze beide een apart WAN-ip moeten krijgen. Dus krijgt ieder modem een extra ip-adres toegewezen

En je begon nog wel zo goed........ Dit stukje tekst geeft helder aan dat je toch net niet begrijpt. Het externe IP adres van de router heeft relatief weinig te maken met de interne (WIFI) netwerken die er zijn. Natuurlijk moeten deze goed afgeschermt zijn van elkaar en van het internet. Maar dat moet nu ook al, als je dus geen vertrouwen hebt in dit concept dan zou ik dus uberhaupt geen connectie maken met het internet via zo'n router die je niet vertrouwt (er moet uiteraard wel wat aandacht zijn voor L2 attacks, maar dat sowieso toch al een goed idee).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.