image

Internetoplichter opgepakt na verkoop vals ticket aan agent

maandag 21 juli 2014, 11:12 door Redactie, 3 reacties

Een internetoplichter is door de politie opgepakt nadat hij aan een politieagent een vals ticket voor het North Sea Jazz festival had verkocht. De politieagent had via internet de toegangskaartjes gevonden en met de verkoper op een locatie in Rotterdam afgesproken om de kaartjes te kopen.

De kaartjes zagen er volgens de agent echt uit en de prijs was normaal, maar op 12 juli bleek aan de kassa van Ahoy dat de kaartjes vals waren. Een dag later fietste de agent in privétijd door het Rotterdamse Zuiderpark en zag ter hoogte van Ahoy de verkoper. Hij belde zijn collega’s om de man aan te laten houden, maar nog voordat geüniformeerde agenten ter plaatse waren, fietste de verdachte nietsvermoedend weg.

De gedupeerde politieagent besloot de man niet te laten gaan en fietste hem achterna, identificeerde zich als politieagent en hield de man uiteindelijk zelf aan. Uit het onderzoek van de politie is gebleken dat mogelijk tientallen mensen de dupe van deze oplichter zijn geworden, maar nog geen aangifte hebben gedaan. De politie roept hen op alsnog aangifte te doen.

Reacties (3)
21-07-2014, 11:33 door Anoniem
Jammer dat alleen meneer de agent dit kan maken.
Als je als "gewone burger" de politie had gebeld om hem op te laten pakken; hadden ze niks gedaan..
21-07-2014, 15:39 door Anoniem
buiten heterdaad mag dat sowieso niet.
22-07-2014, 09:20 door Anoniem
a) 'Meneer de agent' deed gewoon aangifte. Dat zou iedereen moeten doen. Doorgaans zegt 99% "dat heeft toch geen nut".

b) Als je aangifte had gedaan en je ziet de oplichter lopen mag je als gewone burger deze man in zijn kladden grijpen en de politie bellen. Je kunt er ook achteraan lopen en de politie bellen.

c) Buiten heterdaad klopt formeel gezien MAAR er is nog een regeltje dat je vergeet: TENZIJ uitstel niet geduld kan worden.
Dat gaat in dit geval op. Je kunt niet eerst een officier van Justitie bellen voor toestemming en dan hopen dat de verdachte er nog loopt. Dus hou je hem direct aan, bel je meteen de officier van justitie, en die geeft alsnog (achteraf) toestemming.

Van burgers wordt niet verwacht dat zij het wetboek van strafvordering kennen. Het is niet voor het eerst dat een burger buiten heterdaad een verdachte beetpakt en overdraagt aan de politie. Deze laat de verdachte dan echt niet lopen omdat ze eerst de Officier van Justitie moeten bellen.

Deze agent deed direct aangifte. Hij zag de oplichter de volgende dag lopen op dezelfde locatie als waar hij met hem had afgesproken toen hij de tickets kocht. De agent heeft hem direct aangehouden en daarna is de Officier van Justitie gebeld.

Zou ook zot zijn. Slachtoffer herkent iemand tegen wie hij aangifte deed, spreekt de toevallig passerende politie aan, en die zou dan eerst met een hulpofficier van Justitie (is een chef van dienst van politie) moeten bellen, die op zijn beurt dan weer de Officier van Justitie moet bellen en de zaak uitleggen en DAN pas mag aanhouden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.