image

Firefox gaat Windows extra tegen malware beschermen

donderdag 24 juli 2014, 10:35 door Redactie, 8 reacties

Om Windowsgebruikers extra tegen malware te beschermen zal Mozilla vanaf Firefox 32 een nieuwe functie aan de downloadcontrole toevoegen, zo heeft de opensource-ontwikkelaar laten weten. Dinsdag verscheen Firefox 31, die voor het eerst bestanden op malware controleert en indien nodig ook blokkeert.

Hiervoor gebruikt Firefox de Google Safe Browsing API, die naast waarschuwingen voor phishingsites en besmette websites ook downloads op malware kan controleren. In het geval een Firefoxgebruiker een bestand downloadt controleert Firefox 31 de URL aan de hand van een lokale Safe Browsing blocklist. Als het bestand van een digitale handtekening is voorzien, controleert Firefox de handtekening aan de hand van een lokale lijst van vertrouwde uitgevers.

Vanaf Firefox 32, die in september van dit jaar verschijnt, zal de downloadcontrole alleen op Windows worden uitgebreid met een controle van de download metadata. Hierdoor zal de browser meer malware moeten gaan herkennen en stoppen, aldus Firefox-ontwikkelaar Monica Chew. De reden dat de optie alleen aan de Windowsversie van Firefox wordt toegevoegd is dat de betreffende API die deze extra controle mogelijk maakt alleen voor Windows beschikbaar is.

Google

Door de downloadcontrole kan het ook voorkomen dat er informatie over gedownloade bestanden, die niet op de twee eerder genoemde lijsten voorkomen, naar Google wordt gestuurd. Voor Firefoxgebruikers die zich hier zorgen over maken zegt Mozilla's Sid Stamm dat de mogelijkheid er is om de optie uit te schakelen. "Maar we denken dat het bestrijden van malware voor de meeste mensen belangrijk is en verwachten dat deze nieuwe feature zal helpen om gebruikers te beschermen als ze aan het surfen zijn."

Image

Reacties (8)
24-07-2014, 13:44 door spatieman
dat ze eerst het leechen geheugen maar eens tegen gaan.
680MB na 3 uurtjes alweer.
24-07-2014, 14:16 door Eric-Jan H te D
.....Door de downloadcontrole kan het ook voorkomen dat er informatie over gedownloade bestanden, die niet op de twee eerder genoemde lijsten voorkomen, naar Google wordt gestuurd. Voor Firefoxgebruikers die zich hier zorgen over maken zegt Mozilla's Sid Stamm dat de mogelijkheid er is om de optie uit te schakelen.

Ze leren het ook nooit. "Opt Out" ipv "Opt In" waar het om privacy gaat is niet goed.
24-07-2014, 14:35 door Anoniem
Ja hoor, het gezeik over privacy begint weer. Het woord Google komt er weer bij kijken en de oortjes zijn allemaal gespitst.
24-07-2014, 16:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ja hoor, het gezeik over privacy begint weer. Het woord Google komt er weer bij kijken en de oortjes zijn allemaal gespitst.
Niet het woord Google, maar dat FF ongevraagd zal CONTROLEREN wat ej download, en of dat wel door een beugel kan die elders bedacht is.
Wie bewijst mij dat deze controle-"lijst" alleen maar verwijzingen naar malware bevat, en niets anders (bv controle of het wel officiele uitgaven van de entertainment industrie zijn, politiek ongeweste bestanden, etc.)
En dan hebben we het nog niet over false positives.

Iets van hellend vlak, etc.

Voordat ik iets installeer, dat eigen initiatieven (buiten mijn controle om) ontplooit, dan wil ik graag weten hoe en op welke wijze ik dit kan omzeilen of uitzetten. Voor als de werking mij niet bevalt. Of het met de conclusie van de controle niet eens ben.

Helaas, teveel slechte ervaringen in het verleden gehad met software die zelfstandig denkt.
24-07-2014, 18:46 door Anoniem
Een browser probeert wat functies van een virusscanner over te nemen, een slecht idee.
Een nieuwe interface na versie 28.0, slecht idee, ik gebruik nog steed 28.0 met EMET.
Waarom werken ze gewoon niet aan een betere browser, in plaats van het toevoegen van een heleboel troep.
24-07-2014, 20:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ja hoor, het gezeik over privacy begint weer. Het woord Google komt er weer bij kijken en de oortjes zijn allemaal gespitst.

Wanneer het over Google Chrome en privacy zorgen was gegaan had je volkomen gelijk gehad.
Gezien het marktaandeel van Chrome in Nederland interesseert het begrip privacy een zeer grote groep internet gebruikers geen ene zier.
De paar die zeuren over privacy en toch Gmail en Google Chrome gebruiken hebben boter op hun hoofd.

Echter, dit gaat over de Firefox browser.
Een browser niet zelden gebruikt door gebruikers die meer eisen stellen aan mogelijkheden rondom specifieke browser configuratie mogelijkheden bijvoorbeeld en met name op het gebied van privacy.
Een hele begrijpelijke en op het oog yerechte verbazing dus van sommige Firefox gebruikers.

Inmiddels eigenlijk alweer een verbazing tegen beter weten in, want Firefox is al een tijdje stukje bij beetje haar waarden in de uitverkoop aan het gooien (oa zwichten voor de advertentie industrie, gegevens verzamelen van gebruikers, stille implementatie van minder privacy vriendelijke functionaliteit in de about:config/ onzichtbare achtergrond), minder te luisteren naar de wensen van haar gebruikers en in het wilde weg gokkend met modieuze aanpassingen als onnodig, ongevraagd, ongewenst functionaliteit uitkleden/verwijderen (!) en wat inconsistente visuele aanpassingen voor het oog.

'Als het op Chrome lijkt stappen Chrome gebruikers misschien wel over naar Firefox' , .. .. ..(?).
Eigen unique selling points verlaten en proberen te lijken op iets anders dat al bestaat een garantie op succes?
Niet overtuigend.

Het bestaansrecht van Firefox wordt wat dat betreft meer en meer dat van de basis voor de diverse mozilla forks. Om die reden is het ten minste nog belangrijk dat Mozilla Firefox blijft bestaan.
24-07-2014, 20:50 door Anoniem
Wat heeft Firefox met Windows te maken eigenlijk????

Windows heeft zijn eigen browser IExplorer11 bvb en die kan je best goed dichttimmeren.

Of proberen ze klanten te lokken bij Firefox?

Hebben die daar een tijdje geleden ook weer eens niet een aardig aantal lekken gedicht bij Firefox zelf?
24-07-2014, 21:30 door Anoniem
Nou nou, wat een nieuws... IE en Chrome doen dit al jaaaren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.