Door Anoniem: Achteraf blijf ik met het ongemakkelijke gevoel zitten dat ik een computer heb gekocht die totaal ongeschikt is voor het doel: n.l. beveiligde transacties uitvoeren.
Jup, daar kon je wel eens gelijk aan hebben. Tenminste, qua software. Hardware is (vooralsnog*) een ander verhaal.
Let er op dat je voor je huis-tuin-en-keuken internetbankieren eigenlijk alleen een webbrowser nodig hebt en dat het dan dus eigenlijk niet uitmaakt wat er onder zit. Het kan dus zonder windows, en dat wordt ook steeds makkelijker.
Hoe? Mogelijkheden te over, eigenlijk.
Omdat er geen CD-station in deze laptop is zit ik aan W8 vast en een W7 download-mogelijkheid wordt niet meer aangeboden op de site van MS.
Je moet wat zoeken maar je kan nog steeds de originele downloads te pakken krijgen, mocht je dat echt willen. Dan nog een licentiesleutel, maar dat is ook wel te regelen. En zoals opgemerkt ben je minder afhankelijk van windows dan je aanneemt. Er zijn echt mogelijkheden genoeg voor simpelweg een browsertje waar je alleen maar mee naar sommige bankiersites gaat.
Moderne laptops booten ook prima van USB-CD-stations of zelfs USBsticks.
Zelf typ ik dit op een "tiny core linux" die van een CD-image vanaf een USB-stick gestart is, bijvoorbeeld, en de computer is redelijk wat jaartjes oud ondertussen, dus het kan prima. Het bootklaar maken van precies deze setup (grub 2 op de stick met een keuzemenuutje en die dan een bootable iso mount en daarvan start) was wat gehannes, maar er zijn simpeler oplossingen.
Bijvoorbeeld dus een USB-CDstation, of een USB-drive die kan doen of'ie een CDstation is (zoek op "zalman zm-ve300" of "zalman zm-ve200", kost een paar tientjes en een (oude) laptop harde schijf of ssd om er in te schuiven), waar je dan van een standaard "live cd image" mee kan booten, en daar is brede keus in.
Of je pakt een USB-stick-image, een vergelijkbaar concept maar wat je direct op een usb stick plempt en dan daarvan boot.
Of als het nog geavanceerder moet kan je ook nog netbooten, maar dat is weer meer werk om de eerste keer op te zetten.
Mijn vraag: heeft iemand een idee om de laptop zodanig in te stellen dat het zo veilig mogelijk is voor mijn doel, of zou het beter zijn om toch maar een laptop met Windows 7 aan te schaffen en de laptop met W8 maar te bewaren voor "betere tijden"?
Nergens voor nodig de hardware niet te gebruiken. De software, ach. Je verzuipt in de mogelijkheden.
Als je de originele installatie niet kwijt wil kan je een complete backup maken voordat je begint, kan je die altijd weer terugzetten. Daar zijn verschillende tools voor.
En je kan natuurlijk ook virtualisatiesoftware installeren en dan in een virtuele machine een zo kaal mogelijke omgeving bouwen. Iets als virtualbox is gratis binnen te halen, en je kan daarmee ook heel goed van een "live cd image" booten, gelijk van je harde schijf zelf, bovenop je bestaande windows installatie, en dan heb je iedere keer een verse omgeving. Prima om risicovolle dingen in te doen; ben je klaar gooi je de virtuele machine weg.
Echt, er kan zoveel dat het niet leuk meer is. En als dat allemaal te moeilijk is dan koop je toch zo'n netbook, of een chromebook, of je pakt een tablet, wat ook puur en alleen maar een beetje webbrowsen kan. Zelfs de aldi verkoopt ze.
Ik zou me dus maar een beetje orienteren op wat er verder nog zoal kan, en me niet doodstaren op wat redmond me wil toestaan.
* UEFI en redmond en cryptografisch gesigneerde opstartinformatie "voor de veiligheid" maar in werkelijkheid om alternatieven voor windows 8 het leven zuur te maken. Maar vooralsnog kun je dat uitzetten in het bios, is ons beloofd. Vooralsnog.