Anti-virussoftware moet computers juist tegen aanvallen en malware beschermen, maar volgens één onderzoeker maakt een virusscanner de computer juist kwetsbaarder, wat ook nog ten koste van de prestaties gaat. Dat stelde Joxean Koret tijdens de SyScan 360 Conferentie.
Koret is onderzoeker bij het Singaporese beveiligingsbedrijf Coseinc. Tijdens zijn presentatie 'Breaking antivirus software' besprak hij verschillende kwetsbaarheden in anti-virussoftware die hij zelf ontdekte en manieren waarop een aanvaller hier misbruik van zou kunnen maken. Koret stelt dat het installeren van software het systeem een beetje kwetsbaarder maakt, omdat het aanvalsoppervlak wordt vergroot. Dat geldt echter ook voor virusscanners die het systeem juist zouden moeten beschermen.
"Virusscanners maken je computer kwetsbaarder ten koste van de prestaties", liet Koret weten. Hij stelt verder dat ook anti-virussoftware kwetsbaar voor zero day-aanvallen is, net zoals de applicaties die het probeert te beschermen. "Het kan zelfs de beveiliging van het besturingssysteem om aanvallen te voorkomen juist verminderen."
Een deel van de problemen wordt volgens de onderzoeker veroorzaakt doordat virusscanners vaak in C of C++ worden geschreven wat zich in buffer overflows, integer overflows en andere beveiligingslekken vertaalt. Daarnaast moeten virusscanners een groot aantal bestandsformaten ondersteunen, wat weer voor problemen bij de verwerking van deze bestanden kan zorgen.
Het kan bijvoorbeeld om archiefbestanden gaan. In het verleden is het al vaker voorgekomen dat er lekken in virusscanners zijn ontdekt bij het scannen van archiefbestanden zoals ZIP, ARJ en CAB, waardoor een aanvaller het onderliggende systeem kan overnemen. Het volstaat dan bijvoorbeeld om een e-mail met een kwaadaardige bijlage te versturen die automatisch wordt gescand, waardoor de aanvaller misbruik van het lek in de virusscanner kan maken.
Anti-virussoftware draait meestal met de hoogste systeemrechten zoals root of local system, waardoor een lek in de virusscanner een aanvaller ook meteen deze rechten geeft. Koret besloot een groot aantal virusscanners te onderzoeken en ontdekte 14 lokale en remote lekken in verschillende producten van onder andere Avast, AVG, Bitdefender, ESET, F-Secure en Panda. Een aantal van de kwetsbaarheden zouden inmiddels zijn gepatcht, een aantal niet. Via de kwetsbaarheden kan een aanvaller in het ergste geval willekeurige code op de computer uitvoeren.
De onderzoeker concludeert dan ook dat een virusscanner het systeem niet veiliger tegen een ervaren aanvaller maakt en het aanvalsoppervlak juist vergroot. "Ze zijn net zo kwetsbaar als elke andere applicatie", laat Koret weten, die nogmaals herhaalt dat anti-virussoftware de computer juist kwetsbaarder maakt. Ook zouden de programma's vol kwetsbaarheden zitten. Iets waar sommige anti-virusbedrijven volgens de onderzoeker niets om geven.
Hij adviseert gebruikers dan ook om virusscanners niet te vertrouwen. In het geval organisaties anti-virussoftware willen uitrollen zouden ze de machines waarop de virusscanner draait, zoals gateways en systemen voor netwerkinspectie, moeten isoleren en de gebruikte software door een derde partij laten auditen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.