Een Letse man die verdacht wordt van het ontwikkelen van een Trojaans paard waarmee cybercriminelen miljoenen euro´s van bankrekeningen wisten te stelen mag toch aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Zo heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaald.
Deniss Calovskis, alias 'Miami', wordt door de VS gezocht vanwege zijn rol bij de ontwikkeling van de Gozi Trojan, een gevaarlijk Trojaans paard. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Justitie schreef Calovskis de computercode waardoor het Gozi-virus zo effectief was. De Let zou de code van de malware hebben uitgebreid met de mogelijkheid om 'web-injects' uit te voeren. Hierbij wordt de banksite van de gebruiker aangepast, zodat als hij inlogt er om extra informatie wordt gevraagd.
Calovskis werd in 2012 aangehouden, maar was nog altijd niet aan de Amerikaanse autoriteiten uitgeleverd. Het leek erop dat dit ook niet zou gebeuren, aangezien de Letse minister van Buitenlandse Zaken vorig jaar een verklaring publiceerde waarin hij tegen de uitlevering van Calovskis was. Volgens minister Edgars Rinkevics zou de straf die zijn landgenoot in de VS boven het hoofd hangt disproportioneel zijn.
De Let kan een gevangenisstraf van meer dan 60 jaar krijgen. Daarnaast zouden de misdrijven niet in de VS zijn gepleegd. Hij was dan ook tegen de uitlevering. Tijdens een stemming die vorig jaar tussen Letse ministers plaatsvond werd echter besloten om Calovskis toch uit te leveren. De Letse procureur-generaal had de ministers voor de stemming laten weten dat er voldoende bewijs was waaruit bleek dat Calovskis bij de misdrijven betrokken was.
Na de stemming stapten Calovskis en zijn advocaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De uitlevering zou namelijk in strijd met de mensenrechten zijn. Het Hof heeft nu geoordeeld dat de Let geen risico op een slechte behandeling loopt als hij aan de VS wordt uitgeleverd. Op geen enkele van de misdrijven waarvoor Calovskis wordt gezocht staat een levenslange gevangenisstraf.
Het verzoek van de Let werd dan ook verworpen. Wel stelde het Hof dat de mensenrechten van Calovskis waren geschonden toen zijn zaak door het Letse hooggerechtshof werd behandeld, waarbij hij in een metalen kooi werd opgesloten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.