image

Britse politie neemt telefoons niet bij elk ongeluk in beslag

dinsdag 29 juli 2014, 09:56 door Redactie, 19 reacties

De Britse politie zal niet bij elk auto-ongeluk de mobiele telefoon van bestuurders in beslag nemen om de surfgeschiedenis of verstuurde WhatsApp-berichten te controleren, zoals dit weekend in de Britse media werd beweerd. Dat laat politiecommissaris Suzette Davenport in een verklaring weten.

"Ik heb niet de opdracht aan agenten gegeven om mobiele telefoons bij elk auto-ongeluk in beslag te nemen", aldus Davenport. De politiecommissaris stelt verder dat het al gebruikelijk is voor agenten om bij zeer ernstige ongelukken telefoons wel in beslag te nemen, om zo bewijs te kunnen verzamelen. Deze maatregel zal echter niet voor alle ongelukken gaan gelden.

Elk jaar komen er naar schatting meer dan 500 mensen in Groot-Brittannië om of raken gewond bij ongelukken die worden veroorzaakt door bestuurders die sms'en, e-mails versturen of hun Facebook bijwerken. Op dit moment kunnen bestuurders met een mobiele telefoon achter het stuur een boete van 100 pond krijgen en drie strafpunten op hun rijbewijs.

"Bestuurders moeten niet alleen rekening houden met de risico's als ze tijdens het rijden door hun telefoon worden afgeleid, maar ook de strenge straffen die hen staan te wachten als ze worden gepakt", stelt Davenport. Belangenorganisaties die tegen het gebruik van telefoons achter het stuur zijn waren in eerste instantie blij met het nieuws om de telefoons in alle gevallen in beslag te nemen.

Reacties (19)
29-07-2014, 10:02 door Anoniem
En moeten rekening houden met het feit dat een politie ambtenaar zomaar je telefoon kan afpakken zonder dat daar een directe aanleiding toe hoeft te zijn. Dat betekent dat je al je contactgegevens kwijt bent, je abbo doorloopt zonder dat je daar voor iets krijgt, je niet meer bereikbaar bent op dat nummer enz enz. En dan heb ik het nog niet eens gehad over je prive foto's en gesprekken.

Aluhoedjesmode on: wanneer de politie of MI6 of NSA of whatever wil weten wat je uitspookt rijden ze gewoon tegen je auto aan en nemen ze je GSM in beslag. Geen haan die er naar kraait en daarna hebben ze alle informatie die ze willen en heb jij misschien je GSM terug met extra software die je niet ziet.
29-07-2014, 10:13 door potshot
ik toeterde laatst ook weer een domme doos tot haar positieven omdat ze meer op d'r iphone keek dan op de weg.
ze was al op de linker rijstrook maar nog geen tegenligger.
29-07-2014, 10:26 door Mysterio
Door Anoniem: En moeten rekening houden met het feit dat een politie ambtenaar zomaar je telefoon kan afpakken zonder dat daar een directe aanleiding toe hoeft te zijn. (..)
Aluhoedjesmode on: wanneer de politie of MI6 of NSA of whatever wil weten wat je uitspookt rijden ze gewoon tegen je auto aan en nemen ze je GSM in beslag. (..)
De directe aanleiding zou een zeer ernstig ongeluk zijn waarbij mogelijk sprake is van onoplettendheid door gebruik van een telefoon.
Als ze willen weten wat je met je telefoon doet dan tappen ze je telefoon. Ze gaan niet tegen je aanrijden om te doen wat ze toch al kunnen.

Ik merk met enige regelmaat bestuurders op die andere dingen aan het doen zijn achter het stuur dan het letten op de weg. Vroeger was dat klooien met de radio (vooral het wisselen van CD's was een ramp) en momenteel is het geklooi met een mobiele telefoon. Ik denk dat mensen nog onvoldoende beseffen dat het voor de meeste mensen al ingewikkeld genoeg is om zonder afleiding normaal aan het verkeer deel te nemen en dat dus het onderwijl berichten versturen niet perse handig is.

Mocht je bij een ongeluk betrokken raken en blijken dat je op dat moment andere dingen aan het doen was, dan kan het leuke gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
29-07-2014, 10:31 door Anoniem
"En moeten rekening houden met het feit dat een politie ambtenaar zomaar je telefoon kan afpakken zonder dat daar een directe aanleiding toe hoeft te zijn."

Een zeer ernstig ongeluk is geen aanleiding ? Moet de technische recherche wat jou betreft geen onderzoek doen naar de oorzaak ?

"Aluhoedjesmode on: wanneer de politie of MI6 of NSA of whatever wil weten wat je uitspookt rijden ze gewoon tegen je auto aan en nemen ze je GSM in beslag."

Alsof ze dat niet op afstand kunnen doen.
29-07-2014, 10:49 door johanw
Door Mysterio: Als ze willen weten wat je met je telefoon doet dan tappen ze je telefoon. Ze gaan niet tegen je aanrijden om te doen wat ze toch al kunnen.
Spyware op je telefoon zetten wordt zo anders wel een stuk makkelijker. Zeker als je bv. Textsecure gebruikt om te kunnen chatten zonder afgeluisterd te worden en Redphone om te kunnen bellen zonder luistervinken. Ik maak regelmatig een complete Nandroid backup van mn telefoon, als de politie hem een tijdje gehad heeft is het eerste wat ik ga doen verse firmware flashen, recovery installeren en die backup terugzetten.

De Britten hebben al eerder laten zien niet vies te zijn om wetten extreem op te rekken. Zo zijn er antiterrorisme wetten gebruikt om IJsland onder druk te zetten Icesafe tegoeden te betalen aan Engeland. Die wetten zijn ongetwijfeld niet ingevoerd waarbij dit scenario in het parlement besprokeen is.
29-07-2014, 11:00 door Mysterio
Door johanw:
Door Mysterio: Als ze willen weten wat je met je telefoon doet dan tappen ze je telefoon. Ze gaan niet tegen je aanrijden om te doen wat ze toch al kunnen.
(..) Ik maak regelmatig een complete Nandroid backup van mn telefoon, als de politie hem een tijdje gehad heeft is het eerste wat ik ga doen verse firmware flashen, recovery installeren en die backup terugzetten.(..)
Ik neem aan dat ze jouw telefoon niet in handen kregen door tegen je aan te rijden. Alle afluisterpraktijken inclusief het plaatsen van bugs loopt via wet en regelgeving hier. Het bewust in gevaar brengen van de individu door al dan niet gecontroleerd een verkeersongeval veroorzaken is op z'n best moeilijk te verdedigen.

Met 9/11 is gebleken dat terrorisme een enorme economische impact kan hebben en is dat economisch belang meegenomen in de wetgeving. Omgekeerd wordt het toegepast om een economisch risico te schuiven onder staatsveiligheid om zo dus extreme wetgeving toe te kunnen toepassen om je zin te krijgen.
29-07-2014, 11:09 door Anoniem
Mag je nu alleen een ernstig ongeluk hebben als je een Mo(de)bieltje hebt ?! ;)
29-07-2014, 11:10 door Anoniem
Door Mysterio:Alle afluisterpraktijken inclusief het plaatsen van bugs loopt via wet en regelgeving hier.

Bij jou misschien wel, maar niet in Nederland, Engeland, USA en nog wat landen.

Peter
29-07-2014, 11:30 door Anoniem
"(..) Ik maak regelmatig een complete Nandroid backup van mn telefoon, als de politie hem een tijdje gehad heeft is het eerste wat ik ga doen verse firmware flashen, recovery installeren en die backup terugzetten.(..)"

LMFAO. Indien de politie jouw telefoon wil tappen, inclusief de data die erop staat, dan hoeven ze hem helemaal niet fysiek in handen te krijgen. En firmware flashen, recovery installeren en een backup terugzetten helpt daar evenmin tegen.

Overigens zal het mij weinig boeien of de politie in mijn telefoon kijkt, buiten dat ik het geen fijn gevoel vind. Immers staat er helemaal niets op wat voor hen interessant is, en het lijkt mij dan ook uitermate saai om dat te doen als agent ;)
29-07-2014, 12:42 door mcb
De politiecommissaris stelt verder dat het al gebruikelijk is voor agenten om bij zeer ernstige ongelukken telefoons wel in beslag te nemen, om zo bewijs te kunnen verzamelen.
Elk jaar komen er naar schatting meer dan 500 mensen in Groot-Brittannië om of raken gewond bij ongelukken die worden veroorzaakt door bestuurders die sms'en, e-mails versturen of hun Facebook bijwerken.
Dat er wordt gecontroleerd of in de minuten vooraf het ongeluk gesprekken of uitgaande berichten zijn geweest, lijkt mij niet meer dan logisch, maar inbeslag nemen (voor hoelang) gaat veel te ver.

Hoe moet je je verzekeringsmaatschappij bellen en andere zaken regelen zonder telefoon?

Houden ze er verder wel rekening mee dat je een carkit hebt als ze in de logs een gesprek vinden? (even voorop gesteld dat bellen via carkit is toegestaan)
29-07-2014, 13:12 door johanw - Bijgewerkt: 29-07-2014, 13:13
Door Anoniem: "(..) Ik maak regelmatig een complete Nandroid backup van mn telefoon, als de politie hem een tijdje gehad heeft is het eerste wat ik ga doen verse firmware flashen, recovery installeren en die backup terugzetten.(..)"

LMFAO. Indien de politie jouw telefoon wil tappen, inclusief de data die erop staat, dan hoeven ze hem helemaal niet fysiek in handen te krijgen.
Tappen kan altijd, maar als je versleutelde communicatieprogramma's gebruikt kan het ontcijferen van die getapte data nog wel een prrobleem zijn. En de foto's e.d. die er op staan krijg je niet te pakken door te tappen op afstand. Tenzij je een backdoored server in de achtergrond weet te installeren natuurlijk, maar als die er standaard niet opstaat moet je dan alsnog het toestel fysiek in handen krijgen.
29-07-2014, 13:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-07-2014, 14:11
[Verwijderd]
29-07-2014, 14:29 door Anoniem
"Alle afluisterpraktijken inclusief het plaatsen van bugs loopt via wet en regelgeving hier."

Waarbij men vaak genoeg die wet en regelgeving aan de laars lapt. Lees eens het boek "Onder de tap: Afluisteren in Nederland".

Je broekt zakt af van de mentaliteit hier bij de overheid, waarbij men opzettelijk zorgt voor zwakke nauwelijks bijgehouden audit trails en meer van dat soort zaken, wat misbruik in de hand werkt.

Verder wordt vaak goedkeuring pas *achteraf* gevraagd, waardoor het een formaliteit geworden is. Indien je pas achteraf toestemming vraagt, dan houdt dat in de praktijk dus in dat de tap loopt, zonder dat men weet of men goedkeuring krijgt.
29-07-2014, 14:35 door Anoniem
"Dat er wordt gecontroleerd of in de minuten vooraf het ongeluk gesprekken of uitgaande berichten zijn geweest, lijkt mij niet meer dan logisch, maar inbeslag nemen (voor hoelang) gaat veel te ver."

Een inbeslagname hoeft niet altijd lang te duren, en betekent niet perse dat je je toestel na die controle niet terug krijgt. Indien de recherche wil kijken of er is gebeld zal iemand deze ofwel vrijwillig moeten geven, ofwel men zal het toestel tijdelijk 'in beslag moeten nemen'. Anders is zo'n controle nogal lastig uit te voeren.

"Hoe moet je je verzekeringsmaatschappij bellen en andere zaken regelen zonder telefoon?"

Bij een aanrijding die ik had in Amsterdam laatst (scooter verleende geen voorrang, en reed mij van links aan) moest ik ook mijn toestel aan de politie geven, zodat ze konden kijken of ik aan het bellen was. Binnen 2 minuten had ik mijn toestel weer terug, en kon ik mijn verzekeraar of anderen bellen.

Indien dat niet het geval was geweest, dan had ik overigens wel een ander toestel gezocht om mee te bellen (werk, thuistelefoon, mobiel van mijn vriendin, telefooncel, ...).
29-07-2014, 15:51 door Anoniem
Door Peter V.: Even een paar reacties doornemen.
En moeten rekening houden met het feit dat een politie ambtenaar zomaar je telefoon kan afpakken zonder dat daar een directe aanleiding toe hoeft te zijn.
Dit is regelrechte onzin. In beslagname kan alleen via wettelijk voorschrift. In Nederland via het Wetboek van Strafvordering. Daar staat precies welke voorwerpen, onder welke omstandigheden vatbaar zijn voor beslag. In Nederland zijn dat de volgende voorwerpen.

1. Voorwerpen voor bewijsvoering (moordwapens, inbraakwerktuigen etc)

Daar valt de telefoon dus gewoon onder. Als een agent denkt dat een willekeurig voorwerp voor bewijsvoering nodig is, kan hij dat in beslag nemen.

Peter
29-07-2014, 16:48 door Anoniem
Beste Peter, je leeft in een droomwereld blijkbaar?
Vast niet bekend dat Nederland een dictatuur is en stiekum ALLE internet data afluistert middels argos 2?
Of kpn bijvoorbeeld? ( http://zapruder.nl/portal/artikel/de_big_brother_machine_van_kpn/ )
Die grote flitspalen van peek flitsen ook alleen snelheids overtreders toch? jeetje wat vreselijk naief zeg, je leeft zowat in een gevangenis en je ziet het niet eens!
vr.gr.
Henk
29-07-2014, 18:44 door Anoniem
Wat Nederlands verkeersgedrag en mobile gebruik betreft

Fietsers consequent snoei, snoei, snoeihard gaan bekeuren voor; bellen, sms'en, appen en alles wat je op die mobile kan uitvoeren (met oordopjes in geeft resultaat niets horen en niets zien, tegen het rotonde verkeer in als dat ook nog korter is natuurlijk).

Laat die lampjes controle maar even en geef dit een keer prioriteit.
Het is ongehoord levensgevaarlijk en achterlijk gedoogbeleid dat maar toe te staan in het verkeer. Dat moet eindelijk echt een keer keihard aangepakt worden.
Telefoon in beslag nemen ben ik tegen, dat is verder prive.

Dit vind een fervente fietser en wandelaar.
29-07-2014, 21:57 door Anoniem
Jullie zogenaamde " security specialisten" zijn maar wat simpel zeg, hebben jullie nou echt niet door dat overheden dezelfde 286 processor al in de jaren 60 gebruikten die wij pas midden `80 kregen of ben ik de enige die er toen al mee werkte?
MAW: Alles dat wij als burger of bedrijf gebruiken loopt 20 jaar achter op materiaal wat overheden tot hun beschikking hebben, dacht u nou werkelijk dat ze de grote bedrijven zouden toestaan dezelfde technologie op de markt te brengen op het zelfde moment als dat een overheid het gebruikt?
Droom lekker verder dan mensen.
Quantum computing word al jaren door NSA gebruikt, geen codering/encryptie is niet te kraken voor hen.
Wat een onzin hier zeg.
vrgr. een ex overheid medewerker die het licht heeft gezien.
30-07-2014, 08:57 door Mysterio
Door Anoniem:vrgr. een ex overheid medewerker die het licht heeft gezien.
Yeah right. Ik heb jaren bij Justitie gewerkt en ik heb daar veel gezien maar geen 'state of the art' technologie. Hou toch op met je zogenaamde politiestaatverhalen.

Door Anoniem:Vast niet bekend dat Nederland een dictatuur is en stiekum ALLE internet data afluistert middels argos 2?
vr.gr.
Henk
Nog zo'n helder licht. De Nederlandse dictatuur. Wie, als ik het vragen mag, is dan de grote dictator van Nederland? Waar zijn de mensen en technieken om al die data te verwerken, op te slaan en te analyseren? Het is makkelijk om dit soort zaken te roepen zonder ook maar een beetje concreet te worden.

Dit is allemaal nogal off-topic. Er moet een directe aanleiding zijn om iemands telefoon in beslag te mogen nemen. Zelfs in Nederland is daar wetgeving voor. Ik ben er groot voorstander van dat onder andere het gebruik van een telefoon tijdens het deelnemen aan het verkeer keihard aangepakt wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.