Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"Security: Deskundig en praktisch juridisch advies".
Vraag: Onze nieuwe teamleider vond het een goed idee dat iedereen zijn privégegevens zou actualiseren. De manier waarop: het hele bedrijf (40+ mensen) een Excelsheet sturen met het verzoek of iedereen daarin zijn of haar regel wil controleren. Dus woonadres, geboortedatum, telefoonnummers, privémailadres van iedereen gemaild naar iedereen. Dat kan toch niet legaal zijn?
Antwoord: Nee, dat is het ook niet. Ik kan er niet bij dat iemand dit in zijn hoofd haalt.
Een bedrijf kan een goed recht hebben om zulke privégegevens te vragen, al is het maar om de loonstrook naar het juiste adres te kunnen sturen of je te kunnen contacteren bij ziekte of afwezigheid. Dat ze dan ook vragen die gegevens te actualiseren is prima. Maar uiteraard mag dat niet op zo'n manier. Je collega's hebben niets te maken met waar jij woont of wat je privémailadres is.
Het lastige is alleen, hoe dit aan te pakken. Privé kun je weinig: wat is je schade? Je moet grof gezegd met bonnetjes kunnen onderbouwen hoe veel euro je erop achteruit gegaan bent, anders heb je geen juridische claim. En dat zal hier niet meevallen.
Natuurlijk kun je van de directie eisen dat deze meneer hierop aangesproken wordt,
zodat het niet nog een keer gebeurt. En hopelijk zien die dan ook in dat dit niet
slim was. Maar veel meer zou ik zo niet weten, juridisch of praktisch.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.