image

Juridische vraag: onder welk recht valt mijn server in Duitsland?

woensdag 13 augustus 2014, 14:36 door Arnoud Engelfriet, 3 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl. Deze week op Security.NL een speciale editie van de Juridische vraag, waarin elke werkdag één vraag kort wordt beantwoord. Vandaag de eerste vraag van deze special.

Vraag: Onder het recht van welk land valt mijn server die fysiek in Duitsland staat? Ik ben namelijk een particulier in Nederland.

Antwoord: Je valt onder het recht van het land waar je server staat, maar ook van het land waar jij actief bent. Het gaat bij dat laatste nooit om één factor maar om alles bij elkaar: is de totaalindruk dat je je op Nederland richt, dan val je onder Nederlands recht. Ook al ben je in Duitsland gevestigd, heb je een .com domeinnaam en staan je servers in Denemarken.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (3)
13-08-2014, 15:08 door Anoniem
Interessant, maar als ik mij richt op "de hele wereld" en mijn servers staan verspreid in verschillende landen?
13-08-2014, 17:20 door Anoniem
De hardware en de communicatie voor zover deze in Duitsland plaats vindt vallen natuurlijk onder Duits recht. Als je zakelijke activiteiten via deze server in andere landen verricht komen die rechtssystemen ook om de hoek kijken.

Volgens mij is het mogelijk om met betrekking tot mogelijk zakelijke verschillen contractueel vast te leggen onder welk recht deze verschillen zullen worden beslecht. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je in dat land een juridische entiteit bent.

Ten aanzien van criminele activiteiten in andere landen dan waar je server staat kan natuurlijk door het betreffende land worden opgetreden. Dan gelden voornamelijk verdragen tussen de landen wáár je wordt berecht eventueel na uitlevering. Ook zijn dan maatregelen zoals blocking een mogelijkheid.

En last but not least: De afgelopen tijd heeft uitgewezen dat je voor de geheime diensten nergens veilig bent.
14-08-2014, 14:58 door Anoniem
Als je bang bent voor procedures en gezeik moet je hosten in landen die niet onder het internationaal rechtshulp verdrag doen en bij providers die ook niet je NAW gegevens aan de eerste de beste nep advocaat geven. Host.ua en shinjiru.com zijn daar goed voor. Hoef je geen eens je echte gegevens achter te laten. Kun je ook anoniem domeinnamen registreren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.