Gebruikers van een gratis virusscanner moeten niet denken dat ze door het gebruik van een 'semi-functioneel product' volledig beschermd zijn. Dat stelt het Slowaakse anti-virusbedrijf ESET. Uit recent onderzoek van het bedrijf in Ierland, blijkt dat 45% van de Ierse internetgebruikers een gratis oplossing gebruikt. 36% is van een betaalde virusscanner voorzien.
De rest gebruikt een combinatie van producten, illegale versies, helemaal geen virusscanner of weet het niet. Het eerste dat volgens ESET opvalt is dat 3% 'gek genoeg' is om illegale versies van anti-virusproducten te gebruiken. "Dat is hetzelfde als overvallers die juweliers en banken gaan bewaken."
Gratis
Volgens de virusbestrijder is een andere zorgwekkende trend dat bijna de helft van de ondervraagde consumenten denkt dat gratis anti-virus dezelfde bescherming biedt als een betaald product. "Hoewel sommige gratis beveiligingsproducten die online te vinden zijn minder waard zijn dan ze kosten, klopt het dat gratis en betaalde virusscanners van dezelfde leverancier dezelfde engine gebruiken."
De producten zouden echter niet over dezelfde functionaliteit beschikken. "In de meeste gevallen zijn ze als evaluatietool bedoeld." Daarnaast zouden leveranciers op één of andere manier aan het product moeten verdienen.
"In 'gratis' software wordt dit vaak gedaan door 'aanvullende' toolbars, utilities met adware-achtige functionaliteit, etc., te installeren, waarbij de gebruiker wordt gemonitord en advertenties krijgt te zien." De uitbreidingen 'subsidiëren' volgens ESET de kosten van 'gratis' anti-virus, ten koste van de privacy van de gebruiker.
Naief
"Het toevertrouwen van de volledige bescherming van de computer op een semi-functioneel beveiligingsproduct is, zacht gezegd, wat naïef." ESET stelt dat door de ontwikkeling van malware en opkomst van sociale media, alleen een virusscanner vandaag de dag niet meer volstaat.
De virusbestrijder concludeert dat bewustzijn van de online gevaren groeit en er stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat computers beschermd zijn, maar dat er nog wel het nodige moet veranderen.
"De naïeve perceptie van de dreigingen en oplossingen voor ze, doet denken aan de aluminium schuilkelders van de Tweede Wereldoorlog. Ze bieden geen serieuze bescherming tegen een bombardement, maar geven tenminste het gevoel dat er wat wordt gedaan."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.