Mensen hoeven niet bang te zijn dat ze op internet worden gevolgd, want wie niets verkeerds doet heeft niets te verbergen, zo stelt anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. "Tegenwoordig zie je allerlei advies om anoniem te blijven, maar anonimiteit kan voor meer problemen zorgen dan het oplost", aldus het bedrijf.
Volgens het Russische bedrijf zijn er verschillende redenen waarom het niet nodig is dat gebruikers zich voor het "alziende oog" verbergen. Zo is het juist handig als zoekmachines weten waar iemand is, aangezien ze dan relevantere antwoorden kunnen geven, bijvoorbeeld als er een eetgelegenheid wordt gezocht. Daarnaast zorgt het traceren van de locatie juist voor allerlei reisinformatie die onderweg handig kan zijn.
Ook in het geval van shoppen is het volgens Kaspersky Lab handig om privacy voor gemak op te geven. Hetzelfde geldt voor de persoonlijke veiligheid, zo claimt de virusbestrijder. "Het feit dat zoekmachines je locatie bijhouden kan helpen bij noodgevallen." Als vijfde punt wordt er gewezen naar de werking van software. Veel programma's zouden de locatie van gebruikers voor legitieme doeleinden nodig hebben.
"Naast deze vijf redenen zijn er nog veel meer waarom je niet paranoïde zou moeten zijn en niet zou moeten proberen om je locatie te verbergen als je online bent. Vergeet niet, als je niets verkeerds doet, heb je niets te verbergen", aldus de virusbestrijder. Die voegt hieraan toe dat de kans zeer klein is dat gebruikers interessant zijn voor de geheime diensten van deze aarde. "De enige overlast waarmee je te maken krijgt zijn advertentierobots, maar er zijn effectievere tools om daar mee om te gaan dan online anonimiteit."
Het "Ik heb niets te verbergen" argument wordt regelmatig door experts onderuit gehaald. Vaak gehoorde argumenten zijn dat mensen niet altijd weten of ze wel of niets iets te verbergen hebben. Daarnaast is het volgens experts geen zaak van iets verbergen te hebben, maar gaan dingen die mensen in privé doen anderen niets aan.
Hoewel de link naar het artikel door Eugene Kaspersky zelf via Twitter werd verspreid, laat het anti-virusbedrijf na alle ophef weten dat het om een column van een onafhankelijke auteur ging die per ongeluk is gepubliceerd. Het artikel is vervolgens verwijderd, alsmede de tweet van Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige anti-virusbedrijf. Volgens de virusbestrijder komt de mening van de columnist over privacy niet overeen met die van Kaspersky Lab.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.