Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zijn eindgebruikers ook verantwoordelijk voor de veiligheid van netwerkschijven en scanners en is dit niet alleen een taak van fabrikanten. Opstelten reageerde op Kamervragen van SP-Kamerlid Gesthuizen naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma KRO Reporter. Daarin werd de veiligheid van randapparatuur onderzocht.
In totaal ontdekten de onderzoekers 50.000 harde schijven en scanners die via het internet toegankelijk waren. De kopers van de apparatuur zouden zich er meestal niet van bewust zijn dat hun scanner of netwerkschijf toegankelijk is voor derden.
Datalek
Zo werd onder meer bedrijfsvertrouwelijke informatie van de KLM aangetroffen, waaronder investeringsplannen en noodprocedures van de ICT-afdeling. De Europese verkoopcijfers van meer dan 40.000 producten van voedingsmiddelenconcern Unillever waren publiek toegankelijk.
Net zoals vertrouwelijke bedrijfsplannen van Ballast Nedam en interne stukken van ING. Ook werd informatie aangetroffen van Europol.
"Bedrijven en consumenten hebben als gebruikers een eigen verantwoordelijkheid om hun apparatuur en bijbehorende instellingen juist in te stellen door zichzelf goed in te laten lichten en de juiste vragen te stellen", aldus Opstelten.
Hij is het wel met Gerkens eens dat fabrikanten de verantwoordelijkheid hebben om hun klanten te wijzen op de noodzaak van adequate beveiligingsmaatregelen. Daarnaast ziet Opstelten ook een verantwoordelijkheid voor leveranciers wat betreft het ontwikkelen van intrinsiek veilige hardware en software ten behoeve van de eindgebruikers.
Certificering
Inmiddels zou het Ministerie van Economische Zaken gesprekken voeren om te zien of het ontwikkelen van een normenkader en certificering voor veilige software een haalbare kaart is, zodat leveranciers zich kunnen onderscheiden op dit vlak. "En veilige software de aandacht krijgt die het verdient", aldus de minister.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.