Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het plan ingetrokken om van alle vliegtuigpassagiers de reisgegevens te verzamelen om zo terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden, zo liet de bewindsman gisteren tijdens een debat in de Kamer over de aanpak van jihadisme in Nederland weten.
Volgens de minister kunnen reserverings- en check-in gegevens uit de luchtvaart momenteel niet structureel worden gebruikt om jihadreizigers te detecteren. "Daarom kunnen reisbewegingen van jihadisten vanuit, binnen en naar Europa momenteel onvoldoende en niet tijdig worden onderkend", zo blijkt uit het actieprogramma "Integrale Aanpak Jihadisme".
Het plan stuitte echter op veel weerstand en kon niet op een meerderheid in de Kamer rekenen. "We mogen in onze allesverzengende ambitie om de vrije democratische rechtstaat te beschermen, haar niet om zeep helpen. Wie lukraak reisgegevens vastlegt zonder specifieke noodzaak, zoals het kabinet voorstelt, schendt de privacy van teveel goedwillende burgers. Ik vraag het kabinet dus om daarvan af te zien en met een alternatief te komen", aldus PvdA-leider Diederik Samson.
Opstelten trok het voorstel dan ook in. "Want ik wil ook duidelijkheid hebben over deze maatregel en dat is ook nodig in verband met onze internationale contacten. Het gaat erom dat ik op die manier invulling geef aan 34b. Dat betekent dat er nu geen wetsvoorstel komt en dat is belangrijk en er worden geen nieuwe bestanden gecreëerd. Dus het is een bijstelling van dat actieplan." D66-leider Alexander Pechtold verweet Opstelten dat hij het voorstel "volstrekt onzorgvuldig" had voorbereid.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.