Het nuttige van C't-banking is dat, na het installeren op een USB-stick (met Universal-USB-Insaller van Pendrive) en de eerste keer van die USB booten (eventueel via een floppy met PLOP-bootmanager als de PC geen optie heeft om van een USB te booten), je dan alles kan updaten (1x blijvend).
Dus alle Ubuntu-updates en alle Firefox add-ons van die distro kunnen (moeten als je verstandig bent) blijvend worden geupdated (hiertoe moet een van de onderste icons aan de linkerkant even aangeklikt worden).
Je kan ook add-ons in Firefox toevoegen, bijvoorbeeld AdBlock Plus, BrowserProtect, Ghostery HTTPS everywhere, en Flash.
Let op, wel even alle whitelists en exceptions in alle add-ons leegmaken (ook in No-Script).
In No-Script ook in de tab met o.a. Iframes (de 3-de als ik mij goed herinner), alles aanvinken op verbieden.
Ik heb ook wel eens geprobeerd C't-banking op een RWCD te installeren en laten updaten (zoals beschreven in het artikel bij Heise), dat mislukte echter herhaaldelijk.
Het nadeel van een USB-stick is dat die (tegenwoordig) niet meer schrijfbeveiligd gezet kan worden. Echter bij deze distro hebben ze daar iets op gevonden.
Na het klikken op afsluiten worden de updates geintegreerd/vastgelegd (als een icon links-onder eerder is aangeklikt). Bij het 2-de keer booten en verder kan er niet meer naar de USB geschreven worden, schrijven is afgestopt (softwarematig).
Samen met de blokkade naar de harde schijf, geeft dat denk ik extra zekerheid t.o.v. een "normale bootable USB" .
Bij de 2-de keer booten en verder, c.q. dagen later, zullen er weer updates zijn van Ubuntu en de FF-add-ons. Die updates kunnen/moeten uitgevoerd worden. Ze zijn echter na het afsluiten van de distro weer weg.
Na een tijdje als er veel updates zijn, of een update heeft rebooten nodig (1-2 maanden) heeft het dus zin om de USB-stick te formatteren en de distro en de updates opnieuw aan te maken.
Er is een vervelend aspect, de keybord-layout is Duits. D.w.z. dat o.a. de Y en Z verwisseld zijn t.o.v. Nederlands. Dat zou (door Heise) eigenlijk heel eenvoudig opgelost moeten kunnen worden (mij is het niet gelukt).
Ook is Flash (de Linux-versie) niet geinstalleerd. Het lijkt ongeloofelijk, maar het is echt waar, er zijn banken die dat nodig hebben. Ubuntu-Linux-Flash kan wel na/bij de eerste boot geinstalleerd worden.
Al met al heel mooi, echter niet voor tante Truus, nerd-neefje zal dat voor haar in orde moeten maken.
Dan is Webconverger iets eenvoudiger (die moet echter bij een nieuwe uitgave/ISO ook onmiddelijk op een RWCD gezet worden). Die loopt echter op updates altijd iets achter, echter wijzigen/toevoegen is volledig onmogelijk gemaakt. De distro start in/met een FF-zoekvenster.
En de auteur heeft het nogal onoverzichtelijk gemaakt om de CD live te gebruiken, hij hoopt op betalende gebruikers. Dus ook hier is instructie door nerd-neefje nodig.
Groeten