De discussie over wie er achter recent onthulde cyberspionage zit is alleen belangrijk voor politici en partijen die overheidsgeld zoeken, de realiteit is dat zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen als Iraniërs op je netwerk zitten. Dat stelt Michael Mimoso van Kaspersky Lab. Deze week publiceerde Mandiant een rapport over cyberspionage door een Chinese legereenheid.
"Weten wie er achter een netwerkaanval zit maakt weinig uit voor een bank, restaurant of winkelketen. Je wilt ze gewoon van je netwerk af hebben, en je wil je spullen terug waar ze horen", merkt Mimoso op. Het maakt dan ook niet zoveel uit of 'Unit 61398' of een andere eenheid verantwoordelijk is.
Toch lijkt de discussie voornamelijk over 'attributie' te gaan en worden rapporten zoals die van Mandiant gebruikt om overheidsbudget los te peuteren, repressieve wetgeving door te drukken, of in het geval van leveranciers nieuwe anti-APT-apparatuur te verkopen, gaat Mimoso verder.
"Weten wie het doet? Ik zie daar de waarde niet van in", zegt security consultant Michael Keith. "Het is niet dat je je verliezen op die persoon kunt verhalen. Als het dieven van beroep zijn, hebben ze geen legitieme middelen om achter aan te gaan."
Keith merkt op dat de meeste van zijn klanten geen bewijs willen bewaren om de daders te kunnen vervolgen. Ze willen weten wat er verloren ging, de schade opruimen en weten hoe ze het in de toekomst kunnen voorkomen. "De doorsnee aanvaller richt zich op bekende bugs die nog niet gepatcht zijn, of lekken in zelf ontwikkelde webapplicaties."
Buiten houden
Het proberen buiten te houden van aanvallers is een kostbare zaak, reden voor Lockheed Martin om een andere aanpak te kiezen. Namelijk het voorkomen dat aanvallers informatie van het netwerk kunnen meenemen. Het bedrijf brengt dan ook de werkwijze van de aanvallers in kaart om ze op tijd te kunnen stoppen.
"Het is geen probleem als ze je huis binnenkomen. Ik sta klaar met mijn shotgun en ze zullen mijn huis niet verlaten", aldus Steve Adegbite van Lockheed Martin. "Het probleem is niet de inbraak, maar mensen die ervandoor gaan, dat is interessant"
A-Team
Het stoppen van echt goede hackers is bijna onmogelijk, stelt Richard Bejtlich, chief security officer bij Mandiant. Volgens hem behoren de hackers die het bedrijf in het recent gepubliceerde rapport ontmaskerde niet tot de allerbeste.
"Ik zou willen zeggen dat de beste hackers ter wereld niet te stoppen zijn. Het is gewoon een kwestie van hoe snel jij bent tegenover hoe snel zij zijn. Daar komt het op neer." Wat betreft het niveau tussen hackers uit de verschillende landen is er geen groot verschil merkt Bejtlich op.
"Onze jongens zijn zeker weten beter dan APT1 [de Chinese hackers die in het rapport van Mandiant worden genoemd - red.]. Maar onze beste jongens zijn waarschijnlijk van hetzelfde niveau als de beste jongens van hen, die weer gelijk zijn aan de jongens van de Russen en Israëliërs."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.