Door zandubar: Maar is het daadwerkelijk zo dat surfen op het web met een XP SP2 32bit (en alle vervolgens nog uitgebrachte patches)
In
https://support.microsoft.com/lifecycle/?ln=en-gb&c2=1173 kun je lezen dat de ondersteuning van XP SP2 op 13/07/2010 eindigde. Daar komen dus al ruim 2,5 jaar geen updates meer voor uit.
Ik raad dringend aan om SP3 te installeren, die kun je nog veilig gebruiken tot april 2014. Als je dat installeert en bijgewerkt houdt loop je geen risico als iemand een besmette computer in je netwerk hangt.
Door choi: Het-in mijn optiek- grootste probleem van XP is dat dit OS geen gebruikersvriendelijk rechtenbeheer in huis heeft z.a Vista en hoger dat wel hebben.
Sinds NT3.51 bestaat er al een heldere scheiding tussen gewone user accounts en administrative accounts. Onder NT4 hadden ordinary users nog wel op veel plaatsen (o.a. in het register onder HKLM) schrijfrechten. Sinds XP SP3 is dat prima geregeld.
Het belangrijkste verschil, qua security, tussen XPSP3 en latere Windows versies zijn UAC en meer recente MSIE versies, maar MSIE wordt zo te horen niet gebruikt.
De consequentie van de invoering van UAC was dat ook thuisgebruikers niet meer per definitie admin rechten hebben, waardoor programmeurs zich steeds beter aan de (al jaren oude) regels zijn gaan houden (geen ini files onder "Program Files" etc.) - daar profiteren XP gebruikers ook van!
Maak onder XP gewoon een standaard account voor dagelijks gebruik, en een beheeraccount voor installeren van software en een deel van de updates. Dat beheeraccount heb je echt niet elke dag nodig (tenzij je voortdurend allerlei software uitprobeert). Ik werk zelf al zo sinds NT4, en het gaat steeds makkelijker.
De grootste risico's op dit moment zijn overigens verouderde versies van Java, Adobe Flash, Adobe Reader gevolgd door andere plugins zoals QuickTime. Die zul je echt up-to-date moeten houden, ongeacht besturingssysteem.