Werd een Virtual Private Network (VPN) voorheen vooral gebruikt om het bedrijfsnetwerk te benaderen of de privacy te beschermen, tegenwoordig is het kunnen benaderen van Netflix ook een reden. Althans, in Australië waar Netflix officieel niet wordt aangeboden, maar wel via een VPN is te bezoeken.
Een VPN zet een tunnel naar een andere computer op, bijvoorbeeld in het buitenland, waarvandaan vervolgens wordt gesurft. Op deze manier is het mogelijk om eenvoudig een buitenlands IP-adres te krijgen en diensten te bezoeken die in het eigen land niet beschikbaar zijn.
Volgens onderzoek zouden zo'n 200.000 Australiërs zich inmiddels op de populaire streamingdienst hebben geabonneerd, hoewel het werkelijke aantal mogelijk hoger ligt. Daarmee is ook het gebruik en de doelgroep van VPN-oplossingen aan het veranderen. "Tegenwoordig zijn VPNs eerder een consumententechnologie dan een obscure netwerktechnologie", zegt Ramon Lobato van Technology Spectator.
Hij merkt op dat ook VPN-aanbieders hun oplossingen steeds meer op consumenten richten. VPNs worden inmiddels voor allerlei doelen gebruikt, zoals het uitwisselen van bestanden, benaderen van bedrijfsnetwerken, omzeilen van overheidscensuur en het benaderen van streamingdiensten. "De komende jaren zal het interessant zijn om te zien hoe de sociale betekenis en het gebruik van VPNs verder zal veranderen als mensen nieuwe toepassingen voor privacysoftware vinden", stelt Lobato.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.