Anti-virusbedrijf McAfee heeft uitgehaald naar berichtgeving over de recent ontdekte malware voor gejailbreakte iOS-toestellen, waarbij sommige media in de headlines deden voorkomen alsof alle iOS-toestellen risico liepen. Volgens de virusbestrijder kan dit soort nieuws ervoor zorgen dat mensen uiteindelijk "dreigingsmoe" worden en als er straks echt iets aan de hand is niet meer reageren of het nieuws missen.
Xsser mRAT, zoals de malware heet, werd door beveiligingsbedrijf Lacoon bij onderzoek naar Android-malware ontdekt. Om iOS-toestellen te infecteren moeten die al gejailbreakt zijn. Volgens een rapport uit 2011 was destijds bijna 35% van de iOS-apparaten in China gejailbreakt. "Maar zelfs als de iPhone was gejailbreakt, zou de malware meer hindernissen moeten nemen", zegt Gary Davis van McAfee.
Hij wijst erop dat het slachtoffer de juiste repository moet vinden om die aan Cydia toe te voegen, de app store voor gejailbreakte iOS-toestellen. "Alleen dan pas kan het slachtoffer nietsvermoedend de kwaadaardige app downloaden", aldus Davis. In het verleden heeft hij het verschijnsel van dreigingsvermoeidheid vaker besproken. "Waar de wijdverbreide en sensationele berichtgeving van grote beveiligingsdreigingen gebruikers (en journalisten) kan vermoeien tot het niveau van opzettelijke onwetendheid en de berichtgeving over deze laatste dreiging is daar een goed voorbeeld van."
Om toch op de hoogte te blijven maar niet dreigingsmoe te worden adviseert Davis om bij nieuws over nieuwe malware of grote kwetsbaarheden sceptisch te blijven. "Vaak zijn bugs en malware helemaal niet zo ernstig als ze lijken." Er zijn wel uitzonderingen merkt hij op, maar dat is aan beveiligingsexperts om te bepalen en niet aan kranten. Verder doen eigenaren van een iOS-toestel er verstandig aan om het apparaat niet te jailbreaken. De kwetsbaarheden die door het jailbreaken ontstaan maken het leven voor een aanvaller namelijk veel eenvoudiger besluit Davis.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.