Een professor van een Deense universiteit heeft een nieuwe manier uitgevonden om telefoongesprekken te versleutelen waardoor het veel lastiger moet worden om gesprekken af te luisteren. De uitvinding zou vooral bedoeld zijn om industriële spionage tegen te gaan.
Dynamische encryptie is het idee van professor Lars Ramkilde Knudsen van de Technische Universiteit van Denemarken en zorgt ervoor dat bestaande encryptie met extra lagen wordt aangevuld die elke keer verschillen. "Tegenwoordig zijn alle gesprekken versleuteld, maar ze zijn niet helemaal van telefoon tot telefoon versleuteld. Als een derde partij toegang tot één van de telefoonmasten heeft waar het gesprek via loopt, kunnen ze meeluisteren", aldus Knudsen.
En zelfs als het gesprek versleuteld is, is het in principe mogelijk om met voldoende rekenkracht de encryptie te ontsleutelen merkt de professor op. Dat komt met name doordat de meeste telecomaanbieders nog steeds het uit 1997-stammende AES-algoritme gebruiken. De uitvinding van Knudsen voorziet het AES-algoritme van verschillende extra lagen die nooit hetzelfde zijn. "Het slimme hieraan is dat je telefoon de informatie kan ontsleutelen zonder te weten welk systeem je hebt gekozen. Het is net alsof de persoon met wie je praat steeds van taal verandert en toch begrijp je steeds wat hij zegt."
Na elk gesprek wordt de gebruikte encryptiesleutel en encryptiemethode door de telefoon weggegooid en door een nieuwe combinatie vervangen. Dat maakt het lastig voor een aanvaller om het gesprek te ontcijferen. Volgens Knudsen kan zijn systeem zeer effectief zijn in de bestrijding van industriële spionage, wat volgens de Deense inlichtingendiensten één van de grootste cyberdreigingen voor Denemarken is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.