Wat is nou precies het probleem, dat Adobe opvraagt welke boeken je precies hebt om op die manier wellicht te bepalen
of je boeken steelt (en dat dan wellicht doorgeeft aan de uitgevers), of dat de boekenlijst in plaintext wordt doorgestuurd
en daardoor misschien iemand "onderweg" kan zien welke boeken jij hebt?
Als een winkel bij de uitgang een antidiefstalsysteem heeft, is dat dan ook een schending van de privacy?
(de privacy om dingen te mogen stelen zonder dat anderen dat merken? of de privacy om niet t.o.v. de rest van de klanten
in je hemd te staan bij de deur?)
Het voornaamste probleem met Adobe DRM is, dat het jouw vrije gebruik van een nota bene
gekocht boek hindert! Een met Adobe DRM beveiligd e-book is slechts benaderbaar op een beperkt aantal apparaten. Dat is zoiets als een fysiek boek dat in het niets verdwijnt als je het in een andere boekenkast zet.
In feite koop je geen boek, maar een licentie om een tekst te lezen op een of enkele specifieke apparaten. Je betaalt er echter wel de prijs van een boek voor.
Zelf heb ik lange tijd principieel geweigerd om boeken met Adobe DRM te kopen. Ik ben een e-readergebruiker van het eerste uur (mijn huidige reader is m'n vijfde exemplaar) en in de beginjaren las ik er vrijwel uitsluitend content van
http://www.gutenberg.org mee -- ik lees zowel Engels als Nederlands en ik ben nogal geïnteresseerd in een specifieke richting van de laat-Victoriaanse en Edwardiaanse literatuur; dat kun je daar rechtenvrij en dus legaal downloaden.
En uiteraard heb ik ooit, bij gebrek aan een aanvaardbaar legaal alternatief, ook ettelijke DVD's vol illegale Nederlandse dingen gedownload, en ik kan je uit ondervinding verzekeren dat de kwaliteit van zo goed als al die epubs dermate bedonderd is dat het amper een bedreiging vormt voor de legale e-bookverkoop.
Het leeuwendeel van wat tot dusverre rondslingert in dat circuit zijn OCR-scans van papieren boeken die naar epub zijn omgezet door amateurs die daar de ballen verstand van hebben. Ze wemelen van de rare tekens, verongelukte interpunctie, foute regelomhalen, verknoeide opmaak, ontbrekende of herhalende stukken tekst en dergelijke.
Een andere veelgemaakte fout is dat hele boeken in één veel te grote HTML-file worden gestopt (epub is eigenlijk geZIPte HTML). De gemiddelde reader-software is echter niet op al te grote bestanden berekend; het eindresultaat is niet vooruit te branden.
Sorry, ik dwaal af!
Ik ben pas e-books gaan kopen vanaf het moment dat er legale exemplaren op de markt werden gebracht met Digital Watermark in plaats van Adobe DRM; een e-book met Digital Watermark kun je onbeperkt lezen met elk willekeurig apparaat of prog, en het wordt je eigendom als je het koopt.
http://www.ereaders.nl/13081301_cb_biedt_uitgevers_nogmaals_kans_om_te_kiezen_voor_watermerkTegenwoordig koop ik ook wel e-books met Adobe DRM, maar ben ik pas gaan doen sinds ik een betrouwbare methode heb om die ellende er af te strippen.
Ik schat overigens in dat Adobe Digital Editions 4 een mislukking zal worden. De nieuwe Adobe DRM-versie is namelijk niet compatibel met de autorisatiesoftware van de huidige generatie readers. Dat wil dus zeggen dat voor alle bestaande readers een software upgrade zou moeten worden uitgebracht.
Het is zeer de vraag of, en zo ja hoeveel, fabrikanten dat daadwerkelijk zullen doen, en ik denk niet dat veel lezers gelukkig zijn met een noodgedwongen vervanging van hun verder nog goed werkende reader.
Dit nog los van het feit dat ik niet behandeld wens te worden als een potentiële dief, en dat ik bovendien principieel van mening ben dat Adobe niets te maken heeft met wat ik lees.
Digital Editions 4 verzamelt namelijk informatie over
al je e-books, niet alleen over de met Adobe-narigheid beveiligde exemplaren. Binnen de privacykwestie is dat dus ook nog eens ergerlijke overkill (en een bijzonder goede reden om de wifi van je reader permanent uit te schakelen).