image

Onderzoekers hekelen cybercrime-registratie politie

maandag 25 maart 2013, 09:41 door Redactie, 5 reacties

De politie doet onvoldoende om de werkwijze van cybercriminelen in kaart te brengen, terwijl ICT een steeds grotere rol bij delicten speelt. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Twente. Die onderzochten in opdracht van en samen met het Programma Aanpak Cybercrime (PAC) en de vijf regionale politiekorpsen woninginbraken, commerciële inbraken, bedreigingen en fraudezaken.

Vooral fraudezaken vinden volgens de onderzoekers digitaal plaats. Op internet zijn dan goederen gekocht die niet worden geleverd, en ten tweede bankfraude, waarbij geld van de rekening van de aangever is gehaald. In deze gevallen heeft de verdachte bijvoorbeeld door middel van inbraak informatie gevonden die hem hielp geld van de rekening van het slachtoffer te halen.

41% van de fraudezaken is digitaal, bij 5% van de fraudezaken vond een digitale inbraak plaats. De onderzoekers stellen dat ICT een grotere rol speelt in gangbare delicten dan gedacht.

Verder zorgt ICT voor een aantal verschuivingen in het dader en slachtofferprofiel. Daders zijn vaker jong, vrouw en van Nederlandse afkomst. "Digitale criminaliteit lijkt de delicten enigszins te 'feminiseren en te verjongen", laten de onderzoekers weten.".

Registratie
Wat echter achterblijft is de registratie van de 'modus operandi', de manier waarop cybercriminelen te werk gaan. De politie zou volgens de onderzoekers meer aandacht kunnen besteden aan de digitale criminele werkwijze door een gestructureerde intake- instructie te gebruiken en door de verbalisanten met het oog hierop beter op te leiden.

Zo zou een landelijke portal waar burgers zelf aangifte kunnen doen over delicten zoals marktplaats- fraude en ‘phishing’ helpen, stellen de onderzoekers.

Daarnaast zou ook een portal gewenst zijn waar burgers informatie kunnen uploaden om hun aangifte voor alle strafrechtelijk delicten te ondersteunen. Tevens wordt ook een voor ingevuld aangifteformulier aanbevolen.

Reacties (5)
25-03-2013, 10:39 door Anoniem
25-03-2013, 15:25 door golem
Is inderdaad zeer toevallig dat men er nu mee komt.
Als je het linkje volgt zie je staan : Het onderzoek is openbaar en opvraagbaar voor de pers.

Als het openbaar is, zet het dan op een website.
25-03-2013, 16:15 door BSM, Arnoud Bruinsma
De onderzoekers hebben inderdaad de juiste conclusie getrokken.

Ik had een keer een zaak in Oostenrijk waarbij ik één telefoontje deed naar de politie over een lopende eenvoudige cybercrime zaak. Er is geen brief, poststuk of iets anders aan voorafgegaan. Het enige wat ik deed was één telefoontje naar het juiste politiekorps. Men kende mij daar niet maar ondernam direct actie: Binnen dertig minuten belden ze mij terug dat de dader was opgepakt en er nu huiszoeking werd gedaan.

In Nederland had ik enkele maanden geleden een vergelijkbaar dossier waarin de oplossing al min of meer door ons beschreven werd. Er was, zoals altijd met cybercrime dossiers, haast geboden want de volgende dag zou een pakket met gestolen goederen geleverd worden in stad B. Helaas kwam het IP adres uit stad A en was het verzend adres voor de gestolen goederen stad B. De aangifte deed ik in stad A. Het enige wat de Nederlandse politie bij mijn weten met deze zaak heeft gedaan is: Stad A zag Stad B in het dossier staan, en heeft zonder dat mij onderzoek of verdere actie bekend zijn het dossier opgestuurd naar stad B. Vier weken moest ik stad B bellen om te horen of het dossier als was aangekomen. De vierde week kreeg het in stad B een nieuw!? PV nummer (het nummer lijkt mij lang genoeg voor een landelijke telling?) dus kon er naar gekeken gaan worden. Ik moest over een week nog maar eens terug bellen. De vijfde week bleek dat.....het dossier zonder mij acties of onderzoek bekend zijn naar stad A was opgestuurd omdat het daar zou spelen. IP adres, huisadres, zelfs de namen van betrokken (mogelijke) daders staan in het dossier dus gebrek aan opsporingsindicatie kan het niet zijn maar ik heb er verder niet meer achteraangebeld en op heden heb ik niets meer in deze zaak vernomen….

Uit ons onderzoek is ook duidelijk geworden dat dit juweel zeer waarschijnlijk niet het enige artikel is wat op deze wijze is verkregen. Misschien zijn het gewoon Nederlandse scholieren die op deze wijze tienduizenden euro's verdienen in hun schoolpauze? Waarschijnlijk was deze zaak met één gerichte actie gestopt, namelijk binnen 24 uur een heterdaad bij aflevering van het pakket.

Cybercrime vergt snelle actie. Dat is de enige manier om dit soort zaken op te lossen. Nederland staat hoog inde ranglijsten van cybercrime en dat snap ik wel. Natuurlijk heeft de politie prioriteiten maar in Oostenrijk hebben ze die toch ook?
Ik zou graag een positieve bijdrage leveren aan de oplossingsmethode en handelswijze bij Cybercrime. Want natuurlijk is het geen onwil van meestal zeer bekwame en goedwillende politiemedewerkers. Als ervaringsdeskundige weet ik dat, in tegenstelling tot 5 jaar geleden, cybercrime nu wel serieus wordt genomen als ik namens een gedupeerde aangifte kom doen en dat is winst. Ik nodig iedere politieman én vrouw die weten wil hoe de volgende stap genomen moet worden uit contact met mij op te nemen.
Arnoud Bruinsma, BSM Business Security Management BV
27-03-2013, 11:06 door spatieman
het beruchte, van kastje naar de muur sturen en visa versa.
29-03-2013, 20:33 door Anoniem
Door golem: Is inderdaad zeer toevallig dat men er nu mee komt.
Als je het linkje volgt zie je staan : Het onderzoek is openbaar en opvraagbaar voor de pers.

Als het openbaar is, zet het dan op een website.

En in strijd met de overheidsbeleidsregels. Het is van publiek geld betaald en derhalve in beginsel openbaar.
Helemaal merkwaardig dat het gewoon beschikbaar is ...... <U>voor de pers</U>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.