image

Wetsvoorstel over "terughacken" volgend jaar naar de Kamer

zondag 19 oktober 2014, 23:06 door Redactie, 7 reacties

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III, dat politie de bevoegdheid geeft om op afstand op computers binnen te dringen, zal volgend jaar door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie bij de Tweede Kamer worden ingediend. Dat liet de minister vrijdag op vragen van D66-Kamerleden Berndsen-Jansen en Verhoeven weten. De Kamerleden hadden vragen gesteld naar aanleiding van het politieoptreden in de Blackshades-zaak.

Blackshades is malware waarmee cybercriminelen volledige controle over computers kunnen krijgen. In mei vond er een internationale operatie tegen afnemers van deze malware plaats, waarbij het Team High Tech Crime kans zag een Blackshades-server binnen te gaan en een groot deel van de aanwezige informatie wist veilig te stellen. Waar de server zich bevond was echter onbekend. Opstelten laat weten dat het onder bepaalde omstandigheden mogelijk is om met een machtiging van de rechter-commissaris op afstand een computersysteem te betreden.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel Computercriminaliteit III dat Opstelten volgend jaar wil indienen geeft agenten een nieuwe bevoegdheid, zodat die na een bevel van een officier van justitie in het geheim en op afstand zich toegang mogen verschaffen tot een systeem om daar "bepaalde bevoegdheden" toe te passen. De minister stelt dat het binnendringen in computersystemen een verdergaande bevoegdheid is dan het doorzoeken. Het zou daarnaast noodzakelijk zijn voor de opsporing van veel vormen van internetcriminaliteit.

Reacties (7)
20-10-2014, 09:03 door spatieman
op deze manier wordt de weg voor een "Bundestrojaner" dus volledig open gezet.
slechte zaak dus,
20-10-2014, 10:06 door Anoniem
Ik vraag me af of de dames/heren politici wel enig idee hebben hoe dit alleen al aan de juridische kant (niet onze wet, maar internationaal) haken en ogen heeft. Gaan we dit alleen op eigen bodem doen? Of gaan we grensoverscheidend te werk? Want dan gaan we toch wel wat issues krijgen. IMHO waar is onze overheid in hemelsnaam mee bezig?
20-10-2014, 10:34 door Anoniem
Het is juridisch *niet* mogelijk om bevoegdheden te verstrekken om grensoverschrijdend (terug) te hacken, hoe graag Opstelten dat ook wil. Simpelweg omdat hij geen jurisdictie heeft om te bepalen wat er al dan niet is toegestaan buiten onze landsgrenzen. Wat dat betreft hoop ik dat agenten goed nadenken over de implicaties van het overtreden van (buitenlandse) wetgeving. De pretentie dat Opstelten kan bepalen dat agenten in het buitenland de wet kunnen overtreden is lachwekkend,

@redactie: Misschien dat Arnoud een juridisch stukje kan schrijven over de (on)mogelijkheden van het verstrekken aan grensoverschrijdende bevoegdheden aan politie diensten ?
20-10-2014, 10:37 door Anoniem
Samengevat:
NU hackt politie af en toe, hoewel er geen wettelijke basis voor is, maar het moet nu en "het mag" van de de RC, OvJ of hup-officier, je weet wel, die andere politieagent daar...
Incompetent Opstelten wil daar van maken: Burgers zijn vast wel ergens schuldig aan. Dat moeten we aanpakken, want deze aanpak kan helpen tegen kinderp en bij de strijd tegen terrorisme. We gaan maar eens hacken, al weten we niet waar of wat, want wie weet gaan we iets vinden.
20-10-2014, 11:06 door Anoniem
"op deze manier wordt de weg voor een "Bundestrojaner" dus volledig open gezet."

Wat is ''de weg volledig openzetten''. Denk je dat men deze bevoegdheid nu willekeurig kan inzetten tegen iedere burger ? Of snap je dat er aan opsporingsbevoegdheden ook aardig wat voorwaarden worden verbonden, en dat inzet wordt gecontroleerd door een rechter commissaris die daar toestemming voor moet geven ?

Dat er bepaalde bevoegdheden bestaan betekent niet dat jij als (neem ik aan) niet-crimineel erg bang hoeft te zijn dat die bevoegdheden tegen jou worden ingezet. Het zal mij persoonlijk helemaal niets boeien indien men zo'n ''trojan'' inzet tegen criminelen van het kaliber Willem Holleeder.

Indien dit soort zaken misbruikt worden tegen burgers die nergens van worden verdacht, waardoor er sprake is van machtsmisbruik, dan moet je je zorgen gaan maken. Volgens sommigen hier lijkt een bevoegdheid zonder meer misbruik te impliceren, waarbij ze lijken te denken dat straks iedere Nederlander een overheids trojan op zijn PC heeft staan.

De politie mag ook zendertjes onder auto's plakken, telefoons afluisteren, richtmicrofoons inzetten, en meer van dat soort zaken. Niets mis mee, indien dat volgens de regels gebeurt, en gericht is op het bestrijden van zware criminaliteit.
20-10-2014, 12:51 door johanw
Wat ik veel enger vind dan het (terug)hacken is de eventuele plicht om tegen jezelf te moeten getuigen door het opgeven van wachtwoorden. Hoe zit het daarmee nu?
21-10-2014, 06:56 door Anoniem
Door Anoniem: "op deze manier wordt de weg voor een "Bundestrojaner" dus volledig open gezet."

Wat is ''de weg volledig openzetten''. Denk je dat men deze bevoegdheid nu willekeurig kan inzetten tegen iedere burger ? Of snap je dat er aan opsporingsbevoegdheden ook aardig wat voorwaarden worden verbonden, en dat inzet wordt gecontroleerd door een rechter commissaris die daar toestemming voor moet geven ?

...........

De politie mag ook zendertjes onder auto's plakken, telefoons afluisteren, richtmicrofoons inzetten, en meer van dat soort zaken. Niets mis mee, indien dat volgens de regels gebeurt, en gericht is op het bestrijden van zware criminaliteit.

De uitdaging is imho de glijdende schaal waar we steeds mee te maken hebben. Soms noodzakelijk om aan te passen aan de veranderende omstandigheden en soms juist niet. Als voorbeeld: de auto automatisering maakt het heel eenvoudig om data lang te bewaren. Zoals geregistreerde kentekens op de weg, of vinger afdrukken. Het was vasrgesteld dat dit alleen mocht voor het direct verwerken en dan verwijderd diende te worden. Aanbezien dese info later ook handig is voor de overheid is met toch gaan bewaren (politie zwolle) en heeft men ,ater de bewaartermijn wettelijk opgerekt.

Dat het nu al in uitzonderlijke gevallen getoetst wordt door de Rechter heb ik geen moeite mee, maar het gemak waarmee de norm verschoven wordt door de huidige overheid wel. Het probleem is vooral dat het niet zo eenvoudig is terug te draaien en dus vooral niet lichtvoetig moet worden ingevoerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.