Door Anoniem: PHP is, net als al het andere objectgeoriënteerd programmeren, gewoon veel te ingewikkeld voor stervelingen.
Overgeneraliseren is ook een kunst. Het probleem van PHP is dat het een ongeorganiseerd zooitje is. Zo ook de "objectgeorienteerde" kenmerken; ze zijn later op de grote hoop van kenmerken en functies die PHP reeds vergaard had erbijgegooid. De structuur van PHP, of liever de schitterende afwezigheid hiervan, is wat het problematisch maakt als vehikel voor grotere projecten: Het zit gewoon veel te vol met afwijkingen, uitzonderingen, rariteiten, en wat dies meer zij. Er zit geen ontwerp en geen structuur in het geheel.
Dat gebrek aan eenduidigheid en de resulterende berg eigenaardigheden en bizariteiten in PHP is wat een hoge cognitieve belasting in het gebruik van PHP oplevert en dus evenzoveel minder ruimte laat voor de programmeur om nog greep en overzicht te houden op waar hij mee bezig is.
Ironisch genoeg is objectorientatie precies bedacht om te helpen cognitieve belasting te verlagen, en dat werkt ook prima zolang je je niet verliest in de meer esoterische constructen die onder deze noemer geschoven worden. Het kale idee van "object" als instantie van een "klasse" waarmee je een met duidelijke interactiecontracten omgeven verschillende delen van je programma kan afbakenen is vergelijkbaar met het idee van een "module", en zo gebruikt levert het een fijnkorreliger instrument om zulke scheidingslijnen door je programma te trekken.
Ga nu weer naar PHP kijken en zie dat ze wel het idee van een klasse gekopierd hebben maar heel die afbakening is een wassen neus, waarmee cruciale functionaliteit er gewoon niet inzit.
Over de implementatie van PHP & CMS wordt sowieso veel te makkelijk gedacht, en dan moet het er nog gelikt uit zien allemaal ook, dus wen er maar aan. :(
Kale HTML is inderdaad helemaal zo gek nog niet, tenminste, als je factoren als bedrijfszekerheid, benodigd onderhoud, robuustheid, controleerbaarheid, implementatietijd en vervangbaarheid meeneemt in je overwegingen.
Maar ja, "uitstraling," "dynamisch," "visie" en "interactief" en zo hé, het zijn nu eenmaal de frivole marketingjongens en -meisjes die vrijwel altijd het dichtste bij de beleidsmakers staan.
Heel het web is al jaren verleden verzand in wat ze nu "user experience" noemen, iets wat vooral ergernis oplevert als je niet met precies het juiste merk tablet met de juiste versie software in de hand van die gebruikerservaring komt genieten... op de voorgeschreven wijze.
Dat is niet heel flexibel, en ook al niet erg houdbaar. Het web is een gigantische zwerm eendagsvliegen geworden.
Kale HTML serveren, eventueel met wat CSS voor de aankleding, is prima te doen ook als je een CMS zou willen omdat er mensen zonder HTML-kennis de inhoud moeten leveren. Je moet dan je CMS zo opzetten dat de achterkant na het invoeren van nieuwe informatie een keer die HTML genereert en publiceert, waarna de bezoeker de gepubliceerde statische HTML geserveerd krijgt. Gezien de discrepantie tussen hoe vaak er nieuwe inhoud wordt toegevoegd en hoe vaak ze weer wordt opgeserveerd is het heel raar dat er niet veel meer systemen zijn die zo werken.
Zegt wel iets over het technische over- en inzicht bij de mensen die de beslissingen nemen maar ook die de websites bouwen. Je zou zelfs kunnen vermoeden dat het iets zegt over hoe PHP zo heeft kunnen worden als het geworden is.