Doordat aanvallers die het op systemen hebben voorzien ook de kwetsbaarheden van mensen gebruiken om binnen te dringen is het belangrijk dat organisaties en bedrijven fysieke en digitale veiligheid koppelen. Daarvoor pleit de Cyber Security Raad, een strategisch adviesorgaan van het kabinet.
Volgens de Raad zijn digitale aanvallen op grote bedrijven steeds lastiger uit te voeren, omdat hun technische beveiliging op orde is. Daardoor zouden er steeds vaker gecombineerde aanvallen plaatsvinden, waarbij zwakheden van mensen worden misbruikt om de technische beveiliging te omzeilen. "En dat heeft succes. Nederlanders zijn zich niet bewust van de gevaren en bieden nauwelijks weerstand", zo laat de Raad weten.
Werknemers zouden maar al te graag usb-sticks meenemen die voor de ingang van hun gebouw worden uitgedeeld. Ook klikt een substantieel deel door op linkjes in phishingmails. Zodra een aanvaller fysiek binnen is, is hij de firewall voorbij. Rob Bertholee, hoofd AIVD en lid van de Cyber Security Raad, pleit er dan ook voor om fysieke en digitale veiligheid te koppelen. "Die noodzaak is er", laat hij weten. Er is echter nog een lange weg te gaan voor het zover is. Het bewustzijn en de weerstand in Nederland als het gaat om digitale risico’s is volgens Bertholee namelijk laag.
"Iedereen is zo gewend aan computers, apps en digitale toepassingen, dat het heel gewoon is om ze te gebruiken. Daardoor staat niemand meer stil bij de risico’s." Als lid van de Cyber Security Raad stelt Bertholee dat overheden, bedrijfsleven en wetenschap op alle niveaus hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten de bewustwording omtrent digitale risico’s in hun eigen organisatie en in de maatschappij flink verhogen, liefst op korte termijn.
Deze week ging Tineke Netelenbos, voorzitter van de ECP en lid van de Cyber Security Raad, met studenten van de Haagse Hogeschool in de debat. Volgens haar hebben de huidige generatie leiders in politiek en bedrijfsleven nauwelijks een idee van wat er aan de hand is en wat ze er tegen kunnen doen. "Zo is er wel extra geld beschikbaar voor muziek in het onderwijs, maar niet voor het opleiden van onze kinderen voor de digitale samenleving." Eén van de studenten vindt dit onbegrijpelijk en zegt: "Ouderen denken altijd dat ze meer levenswijsheid hebben. Op dit vlak moeten ze het lef hebben om naar jongeren te luisteren. Hier weten wij toch echt veel meer van af!"
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.