image

Gehackte virtuele servers oorzaak phishing-explosie

vrijdag 26 april 2013, 11:06 door Redactie, 0 reacties

Gedeelde virtuele servers van hostingproviders worden steeds vaker door cybercriminelen gehackt en ingezet voor het hosten van phishingsites, zo blijkt uit cijfers van de tweede helft van 2012. Volgens de Anti-Phishing Workgroup (APWG) is er sprake van een heuse trend waarbij phishers inbreken op servers die grote aantallen domeinen hosten.

Zodra de phisher toegang tot de virtuele server heeft, plaatst hij de phishingpagina's online en werkt hij de configuratie van de webserver bij, zodat alle websites op de server de phishingpagina's via een aparte subdirectory weergeven. In plaats van een enkele website te hacken, kunnen phishers op deze manier honderden of zelfs duizenden websites tegelijkertijd infecteren.

In de tweede helft van 2011 werden 58.000 phishingaanvallen waargenomen die deze tactiek toepasten. In het begin van 2012 werden de massale inbraken eerst niet waargenomen, maar naarmate het jaar vorderde kwamen ze terug en was er een duidelijke piek in augustus zichtbaar. Meer dan 14.000 phishingaanvallen werden vanaf 61 verschillende servers gehost.

Groei
Het aantal phishingdomeinen in de tweede helft van 2012 was dan ook het hoogste sinds APWG met meten begonnen. Ging het in de eerste zes maanden nog om 64.000 domeinen, de laatste helft werden er 90.000 domeinen gemeten. Ook het aantal aanvallen groeide van 93.000 in de eerste helft naar 123.000 in de laatste zes maanden.

Verder werden er ook meer organisaties dan ooit tevoren aangevallen. Het aantal doelwitten ging van 486 naar 611. Het aantal frauduleus geregistreerde domeinnamen nam wel af, wat ook geldt voor de duur dat een phishingsite online was. Gemiddeld was een phishingsite 26 uur en 13 minuten operationeel voordat die uit de lucht werd gehaald.

De APWG bekeek ook het aantal unieke phishingaanvallen per land. In de tweede helft van 2012 kregen Nederlandse internetgebruikers 935 unieke phishingaanvallen te verduren. Veel meer dan de 289 in België en 653 in Duitsland, maar minder dan de 1700 in Hongarije.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.