image

Nep-Microsoftmedewerker steelt 800 euro van bejaarde

vrijdag 26 april 2013, 11:25 door Redactie, 4 reacties

Een 65-jarige vrouw uit het Utrechtse Austerlitz is 800 euro kwijtgeraakt nadat ze werd gebeld door een Engelssprekende man die zich als medewerker van Microsoft uitgaf en haar computer wilde beveiligen. De man belde de vrouw afgelopen dinsdag met de mededeling dat de licentie van haar computerprogramma’s vervallen zou zijn. Dit als gevolg van 'banken-hacking', zo meldt de politie.

In het gesprek overtuigde de man de vrouw met zijn verhaal en zij gaf toestemming om op afstand in haar computer te kijken. Op de computer zouden problemen zijn, zo liet de man weten. De vrouw kreeg vervolgens een e-mail met de aanbieding dat zij voor 400 euro een levenslange licentie en bijbehorende beveiliging kon krijgen.

Oplichting
De 65-jarige vrouw maakte op aanwijzing in de e-mail het geld over naar een rekening in India. De man belde vervolgens terug en meldde dat het niet gelukt was en gaf een ander rekeningnummer in India op. De volgende dag werd de vrouw weer gebeld met de vraag of zij ook haar laptop wilde laten controleren.

De vrouw vertrouwde het niet en nam contact op met Microsoft Nederland. Daar vertelde men haar dat het om een oplichterstruc ging. De oplichter belde de vrouw later nog terug en kwam met het verhaal dat het geld teruggestort zou worden. De vrouw meldde zich woensdag bij de politie en deed aangifte van oplichting.

Reacties (4)
26-04-2013, 12:17 door Anoniem
De 65-jarige vrouw maakte op aanwijzing in de e-mail het geld over naar een rekening in India.

Stelen? Er is niks gestolen, het slachtoffer heeft zelf het geld overgemaakt. Oplichting en diefstal zijn twee verschillende dingen. Oplichting is van alle tijden, niks nieuws onder de zon.
26-04-2013, 21:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-04-2013, 23:22 door Studentje
Niet echt nieuws te noemen, dit gebeurt continu: https://www.security.nl/artikel/42798/1/Telefoon_Scam_www.ammyy.com.html

Lijkt me moeilijk om dit soort oplichting te stoppen wanneer de meeste slachtoffers niet door hebben dat ze in de maling zijn genomen.
29-04-2013, 13:24 door Anoniem
Ik werd ook herhaaldelijk gebeld op de meest onnozele tijden.
Mijn provider UPC heeft hier een aparte afdeling voor misbruik.
De reactie was dat ze veel van dit soort nep Microsoft meldingen krijgen, maar internationaal geen poot aan de grond kunnen krijgen om deze daders te vervolgen.

De bellers maken gebruik van Nederlandse telefoon nummers die continu rouleren, dit maakt het nog eens extra lastig om bijv nr's te blokkeren.

Hoe kan de overheid dit soort zaken oppakken ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.