Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Arnoud geeft elke week in een artikel antwoord op een interessante vraag. Vanwege het grote aantal inzendingen kunnen niet alle vragen beantwoord worden.
Vraag: In ons buurtcentrum hangen sinds een tijdje camera's, "voor de beveiliging" wordt er dan gezegd. Maar die camera's kunnen ook geluid opnemen, ontdekte ik laatst. Mag dat zomaar?
Antwoord: Een bedrijf of instelling mag camerabeelden maken ter beveiliging van haar eigendommen en die van bezoekers. In een buurtcentrum kan iedereen naar binnen, dus dan is het wettelijk gezien genoeg dat er een bordje hangt bij de ingang.
Als de beelden digitaal opgeslagen zijn, dan moet er tevens een reglement gemaakt worden over cameratoezicht. Daar moet dan in staan wat er wordt gefilmd en waarom, wie toegang tot de beelden heeft en wanneer ze worden verwijderd. Is die termijn meer dan 4 weken, dan moet het cameratoezicht zijn aangemeld bij het College bescherming persoonsgegevens.
Het maken van geluidsopnamen is elders geregeld in de wet. Het afluisteren van gesprekken is strafbaar, dus als die microfoons meer doen dan de camera activeren bij een x aantal decibel geluid, dan heeft het buurtcentrum een probleem.
Voor de strafwet is het belangrijk of het gaat om opnemen in een woning, besloten lokaal of erf dan wel een meer openbare ruimte. In het laatste geval is alleen heimelijk afluisteren strafbaar (art. 139b Strafrecht). In het eerste geval (private omgeving) is elk afluisteren strafbaar (art. 139a Strafrecht). Tenminste, als het gaat om afluisteren door een niet-deelnemer; deelnemers mogen zonder dit te melden al hun eigen gesprekken opnemen.
Specifiek voor de eigenaar van het pand of erf is er echter een uitzondering: als deze afluisterapparatuur plaatst (zoals een microfoon) die niet heimelijk aanwezig is, dan is hij niet strafbaar. Het hangt er dus vanaf hoe de camera's en microfoons opgesteld zijn, en/of er een bordje hangt over geluidstoezicht.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.