Vanaf 2015 biedt politie burgers de mogelijkheid om via DigiD aangifte te doen. Ook zal het doen van online aangifte worden verbeterd, zodat burgers er eenvoudiger gebruik van kunnen maken, zo meldt de politie op de eigen website. Uit onderzoek bleek namelijk dat er op het gebied van gebruikersvriendelijkheid en technische stabiliteit nog winst valt boeken is.
Bij de start van nationale politie werd de gezamenlijke website Politie.nl gelanceerd, die tientallen verschillende politiewebsites verving. Daarmee kwam er een centrale politiesite waar burgers onder andere aangifte kunnen doen. Burgers hebben soms moeite met het doen van aangifte op internet, zo bleek uit reacties. Dankzij de gegeven feedback zal de internetaangifte beter worden afgestemd op de gebruiker. Zo worden de begeleidende teksten begrijpelijker, de invulschermen overzichtelijker en de technische stabiliteit wordt versterkt.
Maandelijks ontvangt de politie zo’n 32.000 internetaangiften. Ongeveer 40% van de aangiftes wordt via internet gedaan. Internetaangifte is op dit moment toegespitst op zaken zonder daderindicatie. Elke internetaangifte wordt beoordeeld door een politiemedewerker. Als de aangifte niet volledig is, krijgt de aangever van de politiemedewerker het verzoek het alsnog aan te vullen.
Als er een aanknopingspunt is voor opsporing, wordt de aangever indien nodig uitgenodigd om aangifte op het politiebureau te doen. Dan moet de aangifte ook worden ondertekend. Een belangrijke stap is dat in de loop van 2015 kan worden ingelogd met DigiD. Daardoor kan de aangifte ook direct digitaal worden ondertekend.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.