Door Anoniem:
- Alles nu een extern IP adres krijgt en de enige beveiliging de firewall in een gadget zelf is, als deze er überhaupt een heeft.
Zal ik je eens wat geks vertellen? Als een apparaat "standaard" onveilig is zonder "firewall", is het [x] ongeschikt voor het open internet. Dan is het ook ongeschikt voor een privaat netwerkje dat uiteindelijk toch aan het open internet hangt, alleen laat NAT (helaas) toe dat je kan pretenderen dat het wel goed zal gaan.
Wat dat betreft is het defect dat IPv6 niet populairder was dan IPv4+NAT zodat we nu niet tegen een enorme berg achterstallig onderhoud en verborgen gebreken aankijken. Maargoed, ook zonder NAT kun je je routertje best gewoon vertellen dat het de koelkast en al die andere dingen die eigenlijk helemaal niets op het open internet te zoeken hebben dan dus ook niet het open internet op te laten. Een lijstje bijhouden wie er wel en wie niet voorbij de router mag is wat meer werk voor jou maar eenmaal geimplementeerd triviaal uit te voeren. Het is minder werk dan die NAT tabel bijhouden die een IPv4 routertje nu toch al moet bijhouden. Maar het is dus minder "plug-n-play" voor demense. Daar zit het probleem, maar dat is geen technisch probleem.
En als het allemaal te moeilijk is kun je ook altijd nog de stekker eruittrekken. Tenminste, dat hoop ik dan. Ik zou geen koelkast willen bezitten die het vertikt om te werken als'ie niet het 'net op kan. Idem dito de TV, de wasmachine, het fornuis en de oven, de magnetron, de thermostaat, weetikhet de deurbel, of noem maar op.
Ook de gas- water- en electrameters liever niet. Ik schrijf met liefde ieder halfjaar de nummertjes op, maar hoepel op met je radio- en netwerkverbindingen voor die dingen.
Is het ding lek, dan is de enige manier een eeuwigheid wachten op een firmwareupdate. Bij IPv4 bestaat de beveiliging uit meerdere segmenten waar men modulair iets kan vervangen indien bij een kritiek lek geen patch voorhande is. Het is wachten op massa's lekke IP camera's die IPv6 gaan ondersteunen. IPv6 introduceert een single point of failure.
Jij weet niet wat een SPOF inhoudt, en de rest van je verhaal klopt ook gewoon niet, sorry. Als jij vindt van wel, leg uit.
- IPv6 lekt interne netwerkconfiguraties. En biedt fabrikanten van b.v. Televisies de optie backdoors in netwerken te plaatsen om zo nogmeer big data binnen te harken.
Dat werkt nu al prima met IPv4+NAT, dus dit is geen verslechtering.
- IPv6 hindert IDS functionaliteit door de IPSec intergratie.
De meeste voor webbrowsen geschikte computers ondersteunen ook IPsec dus dat is ook al geen verslechtering.
- IPv6 verhindert dat verkeer vanaf allerlei gadgets en apparaten onderzocht kan worden op ongewenst gedrag.
IPv6 is net zo goed als IPv4 afhankelijk van je lokale gateway dus als je IDS wil spelen kan dat net zo goed als in IPv4 prima op dat punt.
- IPv6 maakt van een externe toegang opt-in (IPv4) een always-online available senario, voor uiteindelijk miljarden devices. Erg en onlogisch als je b.v. ook medische implantaten IP adressen wil gaan uitdelen. Als een pacemaker dan net zo veel lekken als b.v. smartphones hebben is het snel gedaan met de patiënt.
Ik ben met je eens dat pacemakers en dergelijke niet vernetwerkt dienen te worden, maar als dat gebeurt dan is dat niet de schuld van IPv6. Het kan nu al en we weten net zo goed nu ook al dat het geen goed idee is. Dus gewoon niet doen dan.
Lees de blogpost nog maar eens door, er staan nog meer goede argumenten is.
Jouw argumenten hier schetsen geen aanlokkelijk beeld.
Niet dat ik denk dat IPv6 een goed idee is, maar wel dat de argumenten hier geen hout snijden.