Tim Berners-Lee, de uitvinder van het World Wide Web, heeft gesteld dat internet als een mensenrecht moet worden gezien, beschermd tegen commerciële en politieke inmenging. Berners-Lee deed zijn uitspraak tijdens de presentatie van de 2014-15 Web Index, dat de bijdrage van het web aan de sociale, economische en politieke vooruitgang meet.
Volgens het rapport lopen internetgebruikers een steeds groter risico op grootschalige overheidssurveillance. Wetten die massale surveillance voorkomen zijn in 84% van de landen zwak of non-existent. Een stijging van 11% ten opzichte van 2013. Ook de online censuur neemt toe. Gematigde tot uitgebreide webcensuur komt nu in 38% van de landen voor. Zes procent meer dan vorig jaar.
Verder laten de opstellers van het rapport weten dat bijna 60% van de mensen geen toegang tot internet heeft, wat neerkomt op 4,3 miljard mensen, terwijl de helft van alle webgebruikers in landen leeft die rechten op internet ernstig beperken. "Het is tijd om het internet als een standaard mensenrecht te zien", aldus Berners-Lee. De geestelijk vader van het web stelt dat internettoegang betaalbaar moet zijn, internetverkeer zonder commerciële of politieke inmenging moet worden afgeleverd en de privacy en vrijheid van internetgebruikers moet worden beschermd, ongeacht waar ze zich bevinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.