image

Rotterdammer krijgt 18 maanden cel wegens cybercrime

donderdag 11 december 2014, 14:49 door Redactie, 2 reacties

Een 32-jarige Rotterdammer is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden wegens computercriminaliteit alsmede oplichting via identiteitsfraude. Er was 2,5 jaar cel tegen hem geëist. De man probeerde in te breken op het netwerk van overslagbedrijf ECT. Ook had de man een miljoen bankrekeningnummers in het bezit. Ongeveer 1300 rekeningnummers waren van ING-klanten. Volgens de bank had de man die handmatig via de 'naam-nummer-controle' binnen Mijn ING verzameld.

Verder maakte de Rotterdammer zich schuldig aan oplichting. Hij heeft mensen die dachten online te solliciteren kopieën van hun rijbewijs en bankpas ontfutseld. Vervolgens bestelde hij op naam van deze personen en met hun legitimatiebewijs goederen zoals telefoons. Deze werden dan afgeleverd op een adres waar ze voor of door de verdachte in ontvangst werden genomen.

Volgens de rechtbank was het zeer vervelend voor de slachtoffers van de oplichtingen om te constateren dat hun identiteit is misbruikt en dat met hun identiteit leningen zijn aangegaan en goederen zijn aangeschaft. "Op deze manier heeft de verdachte de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers van de slachtoffers aangetast en hen veel ongemak en schade toegebracht", aldus de rechtbank.

Die stelt verder dat de man het vertrouwen van de maatschappij in de veiligheid van digitale persoons- en bedrijfsgegevens heeft geschaad. "Het hacken van computernetwerken kan veel schade veroorzaken bij getroffen organisaties en brengt aanzienlijke kosten met zich mee in de vorm van het herstellen van de geïnfecteerde systemen en preventie tegen nieuwe inbraken."

Hacking

Opmerkelijk aan de publicatie van de rechtbank is de gebruikte terminologie. Volgens de rechtbank wordt computercriminaliteit ook wel "hacking" genoemd. In augustus hadden verschillende hackers nog een brief naar het Openbaar Ministerie gestuurd waarin werd gesteld dat hackers door het verkeerd gebruik van de term hacken in een kwaad daglicht worden gesteld. Daarop liet het OM weten dat het met een disclaimer zou komen om de term te verduidelijken.

Reacties (2)
11-12-2014, 14:57 door Anoniem
Dat is dus heel dom van de rechtbank, om zelf terminologie te gaan verzinnen in plaats van zich aan de verbazend heldere begrippen uit de relevante wetten te houden. Mischien te begrijpen als je bedenkt dat er nogal wat s'kiddies rondlopen die het ook doen--inclusief "professionals" uit het computerbeveiligingswereldje, met hun gekleurde hoedjes en FUDverspreidgewoonten. Maar spreekt een rechtbank recht door bargoens te bezigen? Waarom zich dan hier ineens wel van een onverduidelijk contentieuze term bedienen?

Ik noem zoiets onprofessioneel en ondoordacht. Heeft wellicht te maken dat de rechtspraakorganisatieeigen ICTorganisatie het ook nogal leuk vindt om deze termen te bezigen. Want het staat wel stoer. Denken ze.
11-12-2014, 18:29 door Anoniem
Zozo,maar liefst 18 maanden cel,dat begint eindelijk ergens op te lijken,na al die taakstrafjes die hiervoor werden uitgedeeld.Dat gezegd hebbende,daar gaat 1/3 vanaf dus feitelijk zit meneer maar 12 maanden achter de tralies.De straf had van mij nog wel wat hoger mogen zijn.Overigens straf je deze personen (hackers/crackers/cybercrimineel of hoe je ze ook wil/moet noemen) mischien nog het meest met het in beslag nemen van hun computers en smartphones,een aanschaf/eigendoms/toegangsverbod voor computers en telefoons met internettoegang,een internetverbod voor bijv. nog eens 18 maanden na vrijlating uit de gevangenis (ik neem ook even aan dat in de gevangenis er geen toegang tot internet is,maar in de praktijk blijkt dat cipiers tegen betaling wel een oogje dichtknijpen.) Dat verbod op aanschaf/bezit/gebruik pc,smartphone en internetverbod is nu nog niet in wetgeving opgenomen,maar ik roep de politiek (2e kamer) hierbij wel op om dit te gaan onderzoeken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.