image

Scholen, bouwmarkten en eID maken kans op Big Brother Award

donderdag 11 december 2014, 17:03 door Redactie, 6 reacties

Dertien privacyexperts hebben scholen, bouwmarkten in de omgeving Ede en het eID Stelsel genomineerd voor de Big Brother Award, de jaarlijkse terugkerende prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland die door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom wordt georganiseerd.

De directe aanleiding voor de nominatie van de Nederlandse scholen is het nieuws dat scholen op grote schaal gegevens van leerlingen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal. "Vroeger ging je naar school om te studeren, nu om bestudeerd te worden", zegt columnist Maxim Februari in zijn nominatie. Van kinderen die anno 2014 opgroeien wordt meer informatie opgeslagen en geanalyseerd dan ooit.

Volgens Bits of Freedom zijn hiervoor tal van verantwoordelijken aan te wijzen, van ministers tot commerciële partijen, maar de burgerrechtenbeweging sluit zich graag aan bij het argument van Februari dat juist de scholen hier een grote verantwoordelijkheid laten liggen. "Scholen zouden een veilige omgeving moeten bieden. Maar de talloze gegevensstromen hebben hun bron juist op de scholen, die daarmee allang geen veilige plek meer zijn."

Bouwmarkten

De bouwmarkten in omgeving Ede zijn genomineerd vanwege het feit dat ze vrijwillig de politie laten meekijken naar beelden van klanten die "verdacht gereedschap" als grote schroevendraaiers kopen. Dat het overgrote deel van hun klanten dit gereedschap koopt voor niet-criminele doeleinden maakt de bouwmarkten blijkbaar niet uit. "Als we zo gaan beginnen, dan heb ik nog wel een paar tips van andere zaken waar de politie eens scherper op moet gaan letten", zegt Jaap-Henk Hoepman in zijn nominatie. "Bijvoorbeeld: creditcards, pennen, computers..."

EID Stelsel

Het eID Stelsel is genomineerd vanwege fundamentele privacybezwaren, die tot nu toe erg makkelijk opzij zijn geschoven. Het eID moet een een digitaal identiteitsbewijs worden dat burgers kunnen gebruiken als authenticatie bij contact met de overheid, internetbankieren, online shoppen en mogelijk nog veel meer diensten. Experts maken zich zorgen om de centrale opslag van authenticatiegegevens, de beveiligingsproblemen, de toegang van de politie tot informatie en het ongedaan maken van anonimisering door opsporingsdiensten om fraude op te sporen.

Juist deze onderwerpen zijn buiten beschouwing gelaten in een zogenaamd Privacy Impact Assesment (PIA). Het eID gaat bovendien binnenkort een nieuwe fase in, waarbij een belangrijk principe als privacy-by-design definitief wordt verlaten, omdat de technische uitwerking hiervan voor de betrokken partijen "een brug te ver is" (pdf). Die instelling legt volgens Bits of Freedom precies de vinger op de zere plek. "Grondrechten moet je niet parkeren omdat het een te ingewikkeld vraagstuk is", zo laat de organisatie weten.

Uitreiking

Naast de expertprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Daarvoor zijn Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie, de Belastingdienst en Lodewijk Asscher, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, genomineerd. Opstelten won de prijs vorig jaar ook al en maakt kans om de award voor de derde keer te winnen. De uitreiking vindt plaats op dinsdag 16 december.

Reacties (6)
12-12-2014, 02:18 door Anoniem
Het lijkt mij dat het zo nodig ingeburgerd moet raken dat de overheid (& Co.) informatie verzamelt tot in het belachelijke, dat schept namelijk clichés (desinteresse) en zo weer ruimte voor verdere ontwikkeling richting het totalitaire einde van alle privacy. Het (klein)burgerlijke vertrouwen gaat waarschijnlijk nog wel zo lang mee dat het ultieme doel zal worden bereikt. Het nieuwe fascisme zal, zoals tot nu toe, niet eens zozeer staatsalmachtig maar juist veelal arbitrair verlopen. Zo kan de burger nog geniepiger door het wolfpack in schaapskleren worden beroofd.
12-12-2014, 07:52 door B3am
"dat scholen op grote schaal gegevens van leerlingen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal".

Vreemd genoeg moet je wel tekenen voor het feit dat er foto- en of video opnames gemaakt kunnen worden en dat je dit toestaat. Lijkt me een leuke voor Arnoud Engelfriet om eens aan te geven wat het verschil is tussen "stiekem" data doorsluizen en een gewone foto op de site van de school.
12-12-2014, 10:28 door Anoniem
Door B3am: "dat scholen op grote schaal gegevens van leerlingen uitwisselen met uitgevers van lesmateriaal".

Vreemd genoeg moet je wel tekenen voor het feit dat er foto- en of video opnames gemaakt kunnen worden en dat je dit toestaat.

Dat vragen om toestemming is juist heel netjes.

De vraag is alleen wat er gebeurt op het moment dat je daar niet mee akkoord gaat en wat er gebeurt wanneer bij een 'geen toestemming' men zich toch niet aan de afspraak heeft gehouden; je kind wel op de website, op postermateriaal of ander verspreid drukwerk afgebeeld terwijl je daar nu juist niet mee akkoord was.

Daarnaast zou je als ouder bezwaar moeten kunnen maken tegen het uitwisselen van persoonsgevoelige data van je kinderen naar derden.
Een 'niet akkoord' zou dan niet moeten betekenen dat je kind wordt uitgesloten van het recht op onderwijs, iets waar het door de druk van deze ongehoord immoreel commerciële uitgeverijen wel op lijkt.

CBP erop, en geen genoegen nemen met misleidende pseudo-anonimisatie van data!
Accuraat volgen en dan ook boetes uitdelen, desnoods massaal boycotten dat soort uitgevers!

Betekent wel dat ouders zich moeten roeren en zich eens in het onderwerp privacy moeten gaan verdiepen. Als het ze zelf niet interesseert dan toch omwille van de toekomst van hun kinderen.
Als er een paar bezwaar maken en voet bij stuk houden volgt wellicht de rest.
12-12-2014, 11:15 door Anoniem
Als school heb je dus ook een voorbeeldfunctie, en die hebben ze kennelijk geenszins waar kunnen maken op het gebied van privacy. Ze lieten gewoon met zich sollen door de verzamelde lesmateriaaluitgevers. Vind het wel vreemd dat deze "geef ons de gegevens of jullie kunnen geen onderwijs geven"-constructie heeft kunnen ontstaan en ook kunnen blijven bestaan. Natuurlijk, alsi'ie er eenmaal is, maar toch.

Het is ook uit principe heel raar. We hebben toch al een tijdje een schoolsysteem,en ineens kan er zonder al die data niets meer? Hebben de scholen dan niet nog ouder lesmateriaal op de plank liggen? De (middelbare) school waar ik heen ging had zelfontwikkelde methodes voor tenminste wiskunde en natuurkunde. Overigens werd die voor natuurkunde niet meer gebruikt wegens "te moeilijk" -- het niveau van de "tweede fase" die ik van een afstand ingevoerd heb zien worden lag beduidend onder wat ik moest leren en dat was ook al minder dan wat ervoor kwam. Zou die afgang zich doorgezet hebben en ook de lagere school geinfecteerd hebben?

Of is dit gewoon meer bewijs dat de pabo alleen nog maar aan "gevoelsorientatie" doet, of hoe het ook mag heten, en aan onderwijs onderwijzen nooit meer toekomt? Allebei mischien?

Maargoed, ze zijn in goed gezelschap. Zo is er een overheid die donders goed dient te weten dat "privacy by design" broodnodig is voor alles wat ze doet, maar dat voor het gemak maar even aan de kant schuift want "te moeilijk". Bij het verzinnen van een nieuw systeem dat ze straks iedereen door de strot gaan rammen als ware het een ov-chipkaart. Ambtenaren hebben kennelijk het idee dat ze er voor hun eigen gemak zitten, en wat het de burger kost deert niet. Die zijn toch maar bij voorbaat al verdacht, en die houding bevalt Edese bouwmarkten kennelijk ook wel. Zo zie je maar weer, je hoeft niet eens opa ivo o. en fredje t. er aan de haren bij te trekken om hemeltergende idioterie jegens privacy te vinden in dit land.
12-12-2014, 13:58 door B3am
10:28 door Anoniem - Dat vragen om toestemming is juist heel netjes.

De vraag is alleen wat er gebeurt op het moment dat je daar niet mee akkoord gaat en wat er gebeurt wanneer bij een 'geen toestemming' men zich toch niet aan de afspraak heeft gehouden; je kind wel op de website, op postermateriaal of ander verspreid drukwerk afgebeeld terwijl je daar nu juist niet mee akkoord was.

V.w.b. die foto's is het vrij duidelijk, er bestaat ook nog zoiets als portretrecht en met het tekenen van zo'n verklaring doe je daar (deels) afstand van. Niet getekend en toch gebruikt, dan kan je een vergoeding en terugtrekking van de foto eisen. Eventueel m.b.v. de rechter. Die rechter snapt dat verhaal met de foto overigens beter dan de tegenhanger met de data, maar dat terzijde.

Daarnaast zou je als ouder bezwaar moeten kunnen maken tegen het uitwisselen van persoonsgevoelige data van je kinderen naar derden.

Maar dan moet je dat als ouders dus wel weten en moet de school het ook toegeven dat ze dat doen. Een foto van je kind terug vinden op de homepage van de school of een advertentie is meestal nog wel te doen, maar hoe weet je nu of ze alle data van/over je kind hebben weggesluisd? Ik zal de school eens vragen hoe zij hier mee omgaan. Ben benieuwd.

Accuraat volgen en dan ook boetes uitdelen, desnoods massaal boycotten dat soort uitgevers!

Dat boycotten lijkt me lastig, het zal hier voor een groot deel om specialistische uitgevers van schoolboeken gaan en de school bepaald de boeken.
14-12-2014, 12:01 door Anoniem
Alle genomineerden zijn overheidsinstanties of daar sterk aan gerelateerd. Het goede nieuws is dus dat de privacy experts van Bits of Freedom menen dat bedrijven zich prima aan de privacy regels houden. Hulde! Driewerf hoera!
Of zouden de experts misschien last van tunnelvisie hebben?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.