De Belgische overheid wil een team van experts samenbrengen die moeten gaan onderzoeken hoe de beveiliging van gegevens kan worden verbeterd, zo heeft de Belgische staatssecretaris voor privacy Bart Tommelein laten weten. Tommelein vindt de bezorgdheid van de vakbonden over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer terecht. Onlangs wisten aanvallers op de sites van verschillende Belgische bedrijven in te breken.
Privégegevens die daarbij werden buitgemaakt verschenen vervolgens op internet. Zo publiceerden aanvallers dit weekend de gegevens van duizenden Belgische werklozen online. De groep achter de aanvallen wist eerder bij webontwikkelaar Webassur, financieel bedrijf Elantis, uitzendbureau AGO Interim, kredietbureau Buy Way, internetprovider Numericable, uitzendbureau Habeas, hostingprovider AlfaHosting, Domino's Pizza, medische controledienst Mensura, HR-bedrijf EasyPay en patiëntendossier-ontwikkelaar Xperthis in te breken. Het ging in al deze gevallen om Belgische bedrijven.
"Werknemers hebben nu reeds recht op inzage van hun gegevens. In de privacywetgeving staat dat eenieder kan opvragen welke info over hem verwerkt wordt. Indien een bedrijf inzage weigert, kan een werknemer zich richten tot de privacycommissie" aldus Tommelein. "In het regeerakkoord staat dat het principe van geïnformeerde toestemming het uitgangspunt is. Dat betekent dat burgers proactief geïnformeerd worden welke gegevens over hen in publieke en private databanken zijn opgenomen."
Tommelein stelt dat dit principe ook moet gelden voor databases van externe preventiediensten, sociale secretariaten en andere organisaties. De staatssecretaris zal nu gaan overleggen met premier Charles Michel en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo om een team van experts samen te brengen. Zij kunnen onderzoeken hoe de beveiliging van gegevens verbeterd kan worden. Een mogelijke oplossing is om het gebruik van databases zonder voldoende beveiligingsprocedures strafbaar te stellen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.