Meer dan 12 miljoen routers van D-Link, Huawei, TP-Link, ZTE, Zyxel en andere fabrikanten zijn kwetsbaar voor een aanval waardoor aanvallers beheerderstoegang kunnen krijgen door alleen een kwaadaardig cookie te versturen. Een aanvaller kan vervolgens het internetverkeer bekijken en proberen om machines die via de overgenomen router verbinding maken met malware te infecteren, zo waarschuwt beveiligingsbedrijf Check Point.
De kwetsbaarheid bevindt zich in een embedded webserver in de routers genaamd RomPager. De webserver is ontwikkeld door Allegrosoft en is volgens Check Point, gezien het aantal machines waarop het draait, één van de populairste webserversoftware op internet. Het lek zou al sinds 2002 in de software aanwezig zijn. Om de kwetsbaarheid te misbruiken hoeft een aanvaller slechts een kwaadaardig HTTP-cookie naar een kwetsbaar apparaat te sturen om beheerderstoegang te krijgen.
In totaal zouden meer dan 200 verschillende routermodellen lek zijn. De getroffen fabrikanten hebben inmiddels aangegeven aan een firmware-update te werken. Het probleem met routers is echter dat ze niet over een automatische updatefunctie beschikken en veel consumenten het apparaat dan ook niet updaten. Technische gebruikers die niet op een update willen wachten hebben volgens het beveiligingsbedrijf de mogelijkheid om alternatieve firmware op de router te installeren en zo de kwetsbaarheid te verhelpen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.