image

Kamer houdt expertmeeting over online betalingsverkeer

donderdag 30 mei 2013, 13:47 door Redactie, 5 reacties

Op dit moment vindt er in Den Haag een rondetafelgesprek plaats over het online betalingsverkeer. Met deze rondetafelgesprekken wil de commissie voor Financiën beter zicht krijgen op de wijze waarop de veiligheid en beschikbaarheid van digitaal geld is geborgd en of toezicht en wet en regelgeving voldoen aan de eisen van deze tijd.

Daarnaast hoopt de commissie informatie te krijgen over de precieze oorzaken van de recente storingen in het betalingsverkeer en over de manier waarop de informatievoorziening bij storingen verbeterd kan worden. De rondetafelgesprekken duren van 13.30 tot 18.30 uur en zijn verdeeld in vier blokken.

Blokken
Tijdens het eerste blok komen de belanghebbenden aan bod, zoals Detailhandel Nederland, iDeal en Consumentenbond. In het tweede blok komen het Nationaal Cyber Security Centrum en andere ICT-experts aan het woord.

Het derde blok is voor de banken gereserveerd, gevolgd door een blok met toezichthouders zoals De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten. Live meekijken kan via Tweedekamer.nl.

Reacties (5)
30-05-2013, 14:10 door Anoniem
Zo te zien heeft privacy geen belang in dit soort gesprekken. Tekenend.
30-05-2013, 14:36 door Anoniem
Andere ICT experts dan het NCSC? Dan gaan ze er vanuit dat er bij het NCSC ICT experts zitten. Persoonlijk heb ik dan meer vertrouwen in die 'andere' ICT-experts dan in de zogenaamde experts van het NCSC.
31-05-2013, 08:12 door Anoniem
Het NCSC is ontstaan en bestaat nog steeds voor het grootste deel uit govcert.nl, wat zich altijd heeft gefocussed op het adviseren van overheden (ministeries, gemeenten, etc.) over technische kwetsbaarheden in IT bij de overheden. Nu verwacht de 2e kamer dat ze ineens verstand hebben van beveiliging van betalingsverkeer.
Merkwaardig.
31-05-2013, 09:21 door AcidBurn
Tsja. Wat er in Den Haag als expert doorgaat...
31-05-2013, 11:31 door Anoniem
Door Anoniem: Merkwaardig.
Nee hoor. Kijk, ze doen iets met beveiliging en met kompjoeters enzo. En dus zijn het expert master regenbooghoed hackurjs. En dus weten ze alles. Makkelijk. Is het toch te moeilijk, gaat er gewoon weer een scheut geld bij. Dit is normaal bij de overheid. Lering uit eerdere ervaringen wordt niet getrokken.

Hoe verklaar je anders die catastrofe op wielen, TLS? Is het even te moeilijk, krijgt dezelfde incompetente graaibende er nog maar weer tien miljoen bij om hun geldmonster van drie miljard "even" recht te trekken. Of die meest recente gaffe van de waterschappen? Of de al jaren durende ellende bij de po-li-tie? "Weet je wat we nodig hebben," zeggen ze dan, "een expertisecentrum." En dat gaat alles oplossen, want het zijn experts.

Het helpt natuurlijk dat de ICT security industrie net zo goed nogal makkelijk dit soort onzin "vergeet" te ontkrachten, want mensen die je uit onwetendheid maar wat graag geld geven moet je natuurlijk niet wijzer maken. Ook als dat wel zou kunnen, wat vaak niet eens kan. Als de klant het gewoon niet horen wil, dan moet je maar wat anders vertellen dat ze je wel geld geven, ja toch?

Niet raar dus dat de meeste tools zoals grote verzamelingen "best practices" objectief bekenen toch wel wat van kippebotjes weghebben. En die aanwenden, ach, dat kan iedere half-technisch onderlegde ambtenaar. Dus wat dat betreft hebben ze de juiste mensen bij het probleem gezocht, nietwaar? In-house, dus gegarandeerd goedkoper dan extern inhuren.

Dat de oplossing daar geen stap van dichterbij komt, ach, zolang we maar voldoen aan de relevante industriestandaarden kan niemand ons wat maken, want iedereen weet dat ongelukken gebeuren, en we hebben industrieel ons best gedaan. Wou jij zeggen dat je het beter kon dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.