In de Verenigde Staten zijn acht leden van een internationale bende cybercriminelen aangeklaagd die de netwerken van twaalf banken en financiële instellingen hackten in een poging om tenminste 15 miljoen dollar te stelen. Dat laat het Amerikaanse Ministerie van Justitie weten. De hackers wisten toegang te krijgen tot de netwerken van onder andere JP Morgen Chase, PayPal en Citibank.
Ook zouden de computernetwerken van de financiële afdeling van het Amerikaanse Ministerie van Defensie zijn gehackt. Als de bende toegang tot de netwerken had, werd geld van de rekeningen van klanten overgemaakt naar pre-paid debitkaarten die in handen van de bende waren. Dit zijn kaarten waarvan het saldo steeds kan worden aangevuld.
Operatie
Amerikaanse bedrijven gebruiken deze kaarten bijvoorbeeld om personeel te betalen. Zodra het geld van de rekening was overgemaakt vond er een 'cash out' operatie plaats, waarbij het geld van de prepaid debitkaarten onder andere via geldautomaten werd opgenomen. Daarnaast werden er allerlei producten met de kaarten aangeschaft.
Om de 'cash out' operatie te faciliteren gebruikte de bende gestolen identiteiten van Amerikaanse burgers. Ook werden deze gestolen identiteitsgegevens gebruikt om bij de Amerikaanse Belastingdienst geld terug te vragen. Volgens de openbare aanklager probeerde de bende op deze manier tenminste 15 miljoen dollar te stelen. De bendeleden kunnen gevangenisstraffen van meer dan 50 jaar krijgen.
De werkwijze van de criminelen is identiek aan een operatie waar begin dit jaar bij banken uit Oman en de Verenigde Arabische Emiraten 45 miljoen dollar werd buitgemaakt en een aanval op RBS WorldPay uit 2009 waar 9 miljoen dollar werd gestolen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.