De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft burgers gewaarschuwd dat ze niet moeten toestaan dat hun privacy wordt opgeofferd als onderdeel van anti-terreurmaatregelen. De beweging reageert op de aanslag in Frankrijk tegen het weekblad Charlie Habdo. "Moord is de ultieme vorm van censuur", zegt Sophia Cope van de EFF.
Volgens de burgerrechtenbeweging komt het vaak voor dat overheden na een terreuraanval snel allerlei nieuwe wetten aannemen, zonder stil te staan bij de privacyrechten die hiervoor worden opgeofferd. "Zelfs als we rouwen om de slachtoffers bij Charlie Hebdo moeten we waakzaam zijn op pogingen om nieuwe surveillance- en opsporingsbevoegdheden door te drukken", stelt Cope.
Gisterenavond liet het hoofd van de Britse inlichtingendienst MI5 nog weten dat de terreurdreiging in Groot-Brittannië toeneemt en het belangrijk is om online communicatie te kunnen onderscheppen. Iets wat door technologische veranderingen steeds lastiger zou worden. Ook is het recht op privacy niet absoluut, zo liet MI5-directeur Andrew Parker weten. "Ik wil geen situatie waar privacy zo absoluut en onschendbaar is dat terroristen en anderen die ons kwaad willen doen zich achter die muren kunnen verstoppen, zonder bang te hoeven zijn dat ze worden gevonden."
Parker stelde verder dat vaak wordt voorgesteld dat privacy en veiligheid een afweging zijn. "Het tegenovergestelde is echter waar. Ons doel is om de vrijheid van de meerderheid te beschermen door ons op een klein aantal mensen te richten die onze veiligheid en vrijheid bedreigen. Dit kan alleen met effectieve bevoegdheden worden gedaan om te achterhalen waarmee ze bezig zijn en ze te stoppen."
Cope is echter bezorgd over de uitbreiding van bevoegdheden. Ze wijst naar tal van voorbeelden waarbij landen na een terreuraanslag, als angst en rouw de boventoon voeren ten koste van de vrijheid van meningsuiting en privacy, nieuwe wetgeving doorvoeren. Wetten die verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Als voorbeeld geeft de EFF-medewerkerster de anti-terreurwetgeving die in 2006 in Groot-Brittannië, na de bomaanslagen daar, van kracht werd en opsporingsdiensten uitgebreide bevoegdheden geeft. "Laten we de vrijheid van meningsuiting beschermen door alle rechten te verdedigen", besluit ze.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.