Morgen stopt Microsoft de mainstream-ondersteuning van Windows 7, wat inhoudt dat er geen nieuwe features meer aan het besturingssysteem worden toegevoegd. Wel blijft het besturingssysteem, dat eind oktober 2009 werd gelanceerd, beveiligingsupdates en 'hotfix support' ontvangen.
Het einde van de "mainstream support" gaat aanstaande dinsdag 13 januari in, waarna de extended supportfase begint. In het geval van Windows 7 loopt die door tot 14 januari 2020. Hoewel Windows 7 zich halverwege de levenscyclus bevindt wordt het besturingssysteem volgens meetbureaus StatCounter en Net Applications door meer dan de helft van alle internetgebruikers gebruikt. In Nederland is het aantal Windows 7-gebruikers sinds juli vorig jaar langzaam aan het afnemen, hoewel 53% nog steeds met Windows 7 werkt.
Volgens Net Applications steeg het aandeel van Windows 7 zelfs het afgelopen jaar, wat mede komt doordat Microsoft Windows XP niet meer ondersteunt en zowel consumenten als bedrijven naar een nieuwere Windowsversie overstappen. Veel bedrijven besloten daarbij Windows 8 links te laten liggen. Ondanks de migratie van XP-gebruikers liet StatCounter in december wel een daling van het Windows 7-aandeel zien, waar voornamelijk Windows 8.1 van profiteerde.
Vorig jaar augustus waarschuwde marktvorser Gartner nog dat bedrijven nu al met het einde van Windows 7 aan de slag moeten, om een nieuwe "XPocalypse" te voorkomen. "Het einde van de ondersteuning van Windows 7 lijkt ver weg, maar de tijd tussen de mogelijke lancering van de volgende Windowsversie en het einde van de ondersteuning van Windows 7 is ongeveer hetzelfde tijdsvenster als met het einde van de Windows XP-support", aldus Stephen Kleynhans van Gartner.
Tevens zal Microsoft morgen de ondersteuning van een aantal producten in z'n geheel stoppen. Het gaat dan om Virtual Server 2005, Systems Management Server 2003, Host Integration Server 2004, Visual FoxPro 9.0 en Windows CE 5.0.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.