De Britse premier David Cameron gaat Barack Obama vragen om te helpen bij de aanpak van encryptie, zo meldt de Britse krant The Guardian. Maandag kondigde Cameron aan dat hij alle communicatie wil verbieden die niet door de inlichtingendiensten kan worden afgeluisterd als hij de verkiezingen wint.
Cameron wil dat Obama meer druk op Amerikaanse internetbedrijven uitoefent om gegevens op te slaan en te overhandigen die inlichtingendiensten nodig zouden hebben om burgers te beschermen. "Het doel van de premier is om ervoor te zorgen dat Amerikaanse bedrijven meer met ons samenwerken, om ervoor te zorgen dat inlichtingendiensten de informatie krijgen die ze nodig hebben om ons veilig te houden", aldus een functionaris. De Britse premier zal Obama vrijdag ontmoeten.
Doutje Lettinga van Amnesty International Nederland stelt dat mensen denken dat surveillance hen niet raakt. "Zelfs nadat Edward Snowden de klok luidde en duidelijk is geworden dat Amerikaanse en Britse autoriteiten toegang hebben tot de chatgesprekken, e-mails en de browsegeschiedenis van miljoenen burgers wereldwijd, ging er geen alarmbel af. 'Wij' hebben immers niets te verbergen. In tegendeel, alle informatie over onze relaties, onze gezondheid, ons reisgedrag, en persoonlijke voorkeuren stellen we zelf beschikbaar middels het internet", laat ze weten.
Volgens Lettinga overzien mensen in hun onwetendheid of naïeve vertrouwen in de overheid evenmin de gevolgen van surveillance voor zichzelf en de rechtsstaat. "Het onderscheppen, opslaan en gebruik van massa’s gegevens schendt niet alleen onze privacy en kan leiden tot zelfcensuur, maar heeft ook gevolgen voor tal van andere mensenrechten. Overheden en bedrijven die beschikken over gevoelige en vertrouwelijke informatie hebben een enorme macht over burgers."
Ook Privacy International hekelt de plannen van Cameron. "Er is geen suggestie dat de schietpartij bij Charlie Hebo en gerelateerde geweldsmisdrijven hadden voorkomen kunnen worden door meer online of offline surveillance en tracking. Het tegenovergestelde zelfs", laat Mike Rispoli weten. Hij stelt dat de aanvallen in Parijs niet het gevolg waren van een gebrek aan bevoegdheden of mogelijkheden van de inlichtingendiensten, aangezien de daders al bekend waren.
De communicatie officer van Privacy International zegt dat het uiteindelijk op vertrouwen neerkomt. "En de overheid die zegt "vertrouw ons" is niet genoeg. Het moet worden gecultiveerd en opgebouwd. We moeten vertrouwen dat onze overheden niet alleen onze nationale veiligheid beschermen, maar ook onze individuele veiligheid. We moeten erop kunnen vertrouwen dat als we een online dienst gebruiken onze data veilig zijn en onze communicatie privé. In de nasleep van vorige week is vertrouwen iets waar we allemaal meer van kunnen gebruiken."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.