image

AIVD, politie en OM gaan samen botnets bestrijden

vrijdag 16 januari 2015, 10:57 door Redactie, 6 reacties

De AIVD, MIVD, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie en het Openbaar Ministerie hebben met het oog op de nationale veiligheid een convenant gesloten om samen botnets te bestrijden. Het gaat om een pilot waarbij experts van deze organisaties, op het OM na, zich met de analyse van botnets zullen bezighouden. Het analyseteam heeft de naam CAT-5 gekregen.

Door samen te werken bij het onderzoeken van botnets hopen de partijen beter inzicht te krijgen dan wanneer ze afzonderlijk te werk zouden gaan. CAT-5 zal worden ondergebracht bij de AIVD, hoewel alle partijen hun verantwoordelijkheden en bevoegdheden en technische en operationele gegevens met betrekking tot botnets zullen behouden. Uit het convenant blijkt verder dat gegevens en onderzoeken van CAT-5 over botnets niet openbaar zullen worden gemaakt, tenzij de stuurgroep van het analyseteam hier toestemming voor heeft gegeven.

Reacties (6)
16-01-2015, 12:39 door Anoniem
Daar houden ze wel van, covenantjes sluiten met elkaar. Altijd leuk om door te spitten, want voor je het weet zit er weer een aanslag op je privacy of andere vrijheid tussen.
16-01-2015, 15:07 door Anoniem
Haha, botnets zijn super bronnen van inlichtingen. Nu dus nog meer vergaren zonder toestemming te hoeven vragen aan commissie of minister. Prachtig, die jongens.
16-01-2015, 19:58 door Anoniem
Heel slim, korte lijntjes, allerlei bevoegdheden op één hoop. Puik plan.

Maar wie controleert die mensen? En de controleurs? Plasterk? Opstelten? Teeven? Alle 3?
Laten we het dan maar even niet doen...
16-01-2015, 20:50 door Anoniem
Alsof de politie of security bedrijven bij het oprollen van botnets geen terrabytes aan (persoons)gegevens tegen komen en daarna dus niet openbaar maken. Wie gaat puinruimen komt ongetwijfeld gegevens tegen die niet bedoeld zijn om openbaar te worden. En om dat nu eerst allemaal te gaan filteren en uitpluizen om te bepalen wat openbaar mag worden is ongewenst en kostbaar. Dat de stuurgroep standaard dus geen gegevens vrijgeeft is deels privacy by design. De automatische stuiptrekkingen op trefwoordjes AIVD/politie/overheid als het om aanpakken van criminaliteit gaat is regelmatig voorzien van oogkleppen voor de huidige situatie en de realiteit. De realiteit is dat een botnet standaard gegevens bevat waarvan je niet wil dat die in verkeerde handen vallen. De realiteit is dat securitybedrijven en andere personen er al jaren met regelmaat botnets overnemen en de hand leggen op grote hoeveelheden gegevens die ze niet horen te hebben of houden. Maar laten we dat vooral gedogen en onze ogen daarvoor sluiten. Want daar zitten geen enge trefwoordjes aan vast om cinische opmerkingen te plaatsen of over privacy en veiligheid na te denken. Feit is wel dat de puinhoop bestaat omdat we in de eerste plaats massaal weinig om onze eigen privacy en ict-veiligheid geven en daarmee botnets een kans geven te bestaan.
16-01-2015, 23:33 door Anoniem
Niemand is echt aansprakelijk (te maken) dus er zitten geen advocaatjes op om mensen en organisaties kaal te plukken. Dus het interesseert niemand die er wat toe doet (hooguit gaat het ten koste van hen die er niet toe doen). Want... wie doet mij wat?

Software is het vergif van de maatschappij geworden sinds iemand bedacht dat de leveranciers niet echt aansprakelijk te stellen zijn voor regelrechte miskleunen.

Hetgeen nog erger werd gemaakt toen ze software lobbyisten toe lieten tot de politiek.
17-01-2015, 18:11 door Eric-Jan H te D
Fijn. Het eerste botnet werd in 2004 gesignaleerd. Lekker op tijd overheid. 10 jaar ontwikkeling
inhalen. Succes ermee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.