Door NedFox: Natuurlijk worden overal fouten gemaakt, neem die gast in Alphen aan de Rijn.. Meer competentie is nodig maar dat geldt op zoveel vlakken dat "overheid" zich liever indekt door alles maar beschikbaar te hebben.
In plaats van dat ze nou beginnen met wat aan dat gebrek aan competentie te doen verschuilen ze zich achter maatregelen die niet werken --zeker niet met incompetente mensen-- maar wel veel te hoge maatschappelijke kosten opleveren. Dus is dat "alles maar beschikbaar hebben" niet verdedigbaar.
Maar dan de keerzijde : iemand die uit een TBS wordt ontslagen omdat hij "genezen" is en vervolgens aan het moorden slaat, wiens fout is dat? Moeten we dan maar iedere TBS-er , IS aanhanger e.d. levenslang veroordelen zonder kans op vervroegde vrijlating? Omdat privacy behoedt dat hij gevolgd wordt om evt preventief in te grijpen?
Dat is wat je noemt een stroman-argument. Dit is geen keerzijde van "teveel privacy".
Een TBSer is over de schreef gegaan en heeft daarmee privacy verspeeld -- hoezo privacy op een TBS-afdeling? Om 'm dan "genezen" te verklaren en dat blijkt niet het geval lijkt me vrij duidelijk de behandelend arts aan te rekeken. En TBS krijg je inderdaad precies ook als je als permanent gevaar wordt gezien en dus nooit meer vrij en blij mee mag doen met de rest van de samenleving. Wil je 'm toch vrijlaten dan is het heel raar als'ie gelijk in z'n proeftijd niet meer volgbaar is. Als dat is dan doen we iets verkeerd.
Dat er dan toch bij herhaling gevaarlijke gekken vrijgelaten worden betekent vrij duidelijk alweer dat er daar te lieve jongens en meisjes zich ingedacht hebben dat deze of gene toch wel weer vrijgelaten kon worden, hebben ze ook nog wat succes van hun ondankbare werk. Of dat wensdenken is of competentieproblemen zijn wil ik verder in het midden laten.
Dus : wat is privacy ? Dat niemand toegang heeft tot die gegevens totdat het belangrijk wordt DAT ze beschikbaar komen?
Dat staat of valt met hoe betrouwbaar de beheerders en de toeganghebbenden zijn. Die toch iedere keer niet heel erg betrouwbaar blijken te zijn. Lijkt me dus geen houdbare stelling.
Of : gewoon helemaal geen dossiers aanleggen en dan je schouders ophalen als het mis gaat? "Sorry, we wisten het niet".
Nou, iedere keer dat er wel dossiers zijn aangelegd en ze wisten het toch niet, bleek dus ook die "voor het geval dat" niet op te gaan, en is daarmee verspilde moeite en een argument
tegen alles maar opslaan "voor het geval dat". Juist op zo'n moment komt de aap uit de mouw: Ze zeggen wel dat ze het opsloegen zodat we er met z'n allen beter van werden, maar de beloofde vruchten worden niet geplukt en dus kun je maar beter die hele opslag niet aanhouden.
Het principe is heel simpel: Je verzamelt doelgericht data aan de hand van concrete verdenkingen en je doet dat onder rechterstoezicht, dus met een datavorderingsbevel op zak. Al het andere is "voor het geval dat" en daar doen we niet aan.
Sterker, ook de gericht verzamelde data waar je vervolgens niets mee doet is onterecht verzameld. Je hebt er gewoon niets aan, maar er zit wel een privacyrisicoplaatje aan, wellicht omdat de informatie later in verkeerde handen valt. Je moet dus echt alleen verzamelen waar je niet alleen wat aan hebt, maar ook waar je wat mee gaat doen.