Door Anoniem:Maar iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
Dat is een principe uit het strafrecht, niet uit de journalistiek. Dat wil niet zeggen dat journalisten niet zorgvuldig moeten zijn, maar ze veroordelen niet uit naam van de staat mensen tot gevangenisstraffen. Bij rechters gaat het om een van de peilers uit de trias politica, het gaat heel direct om de verhouding tussen staat en burger. Een journalist zit niet in die positie.
Als deze man nooit is veroordeeld door een rechter, maar wel met bedrijfsnaam en toenaam aan de schandpaal genageld word dan ondervind deze er schade aan. Pas nadat er een rechter aan te pas is geweest mag je mijn inziens dader/slachtoffer info publiceren. Het is niet voor niets dat als je zoekt via rechtspraak.nl op uitspraken dat de persoonsgegevens eruit gehaald zijn.
Grappig dat op rechtspraak.nl (zie de link in het artikel hierboven) de naam van deze man volledig genoemd wordt terwijl zijn naam op de website van Opgelicht is afgekort tot P. van der L. De naam van zijn bedrijf wordt daar wel genoemd. Dat is niet in strijd met de journalistieke integriteitsregels, lijkt me, een bedrijfsnaam is niet de naam van een persoon, en als je dat wel zo wil zien is een bedrijf bijna per definitie een 'persoon' die de openbaarheid opzoekt (hoe komt het anders aan klanten), en hier geldt ook nog eens dat het een integrerend onderdeel van de berichtgeving is in een programma dat mensen tegen specifieke oplichters waarschuwt.
Ik vind het dus niet prima dat sensatiejournalistiek de privacy van mensen schaden. oke, 1 klacht is geen klacht, maar zelfs als er 5 mensen klachten over deze man hebben, dan moeten zij dit via de rechter/rechtsbijstand spelen en tot dat dat is gedaan heeft niemand het recht deze man aan de schandpaal te nagelen.
Ook als die man een spoor van gedupeerden achterlaat? Dat programma heeft zijn bedrijf in beeld gebracht omdat hij voorschotten van klanten ontving en vervolgens niet leverde én het geld niet teruggaf. De strafrechter vond het geen verduistering (het geld was vrijwillig overgemaakt door de gedupeerden) en achtte oplichting niet bewezen (de man had contacten met leveranciers en had een voorraadje zonnepanelen), maar daarmee hebben de gedupeerden hun geld nog niet terug, dat moeten ze via civiel recht proberen. Hij heeft overigens wel 49 dagen celstraf gekregen omdat wel was aangetoond dat hij €15000 van een zakenpartner achterover had gedrukt.
http://www.dichtbij.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/3002223/vermeende-almeerse-oplichter-grotendeels-vrijgesproken.aspxNogmaals, een journalist is de staat niet, heeft geen machtsmonopolie, en hoeft dus niet onder een regime te vallen dat dient om misbruik van macht door dat monopolie te voorkomen. Een waarschuwing dat je geen zaken moet doen met een bedrijf dat bij herhaling geld aanneemt en vervolgens niet levert mag luid en duidelijk de wereld in worden geslingerd. Het is niet zo dat er niets aan de hand is, er was een goede aanleiding om dit bedrijf aan de kaak te stellen, zelfs als de gebruikte stijl onaangenaam sensationeel is.
En tegen journalisten die ongefundeerde beschuldigingen publiceren kan je een klacht indienen bij de raad voor de journalistiek of je kan ze voor de rechter slepen. Dreigen privégegevens te publiceren versterkt het vermoeden dat die man een wat verwrongen idee heeft van verhoudingen tussen hem en andere mensen, zeker als hij (wat de gebruikte formulering impliceert) ook AvroTros-medewerkers buiten de Opgelicht-redactie ermee bedreigde, mensen die er helemaal niet bij betrokken zijn dus.