image

Microsoft waarschuwt landen voor risico van cyberwapens

zaterdag 24 januari 2015, 05:52 door Redactie, 1 reacties

Het gebruik van internet voor offensieve operaties door landen kan catastrofale gevolgen hebben, zo waarschuwt Microsoft, dat zes gedragsregels heeft opgesteld om conflicten in cyberspace te verminderen. Volgens de softwaregigant behoren landen vaak tot de meest geavanceerde spelers in cyberspace en kunnen ze zowel offensieve als defensieve operaties uitvoeren om bepaalde doelen te bereiken.

Activiteiten die kunnen escaleren met al dan niet voorziene gevolgen als resultaat. Door het opstellen van gedragsregels hoopt Microsoft naar eigen zeggen niet alleen het internet veiliger te maken, maar ook de toepassing van het web te behouden. De regels zijn dan ook vooral bedoeld voor landen die offensieve cybercapaciteiten ontwikkelen.

Het eerste punt betreft het dwingen van ICT-bedrijven om kwetsbaarheden en backdoors aan producten en diensten toe te voegen of het ondernemen van acties die het publieke vertrouwen in producten en diensten ondermijnen. Verder pleit Microsoft ervoor dat landen gevonden kwetsbaarheden aan de leverancier in kwestie rapporteren en niet verzamelen, verkopen of zelf inzetten.

Als derde en vierde punt worden landen opgeroepen om terughoudend te zijn bij de ontwikkeling van cyberwapens en ervoor te zorgen dat ze precies en niet herbruikbaar zijn. Zo zouden landen non-proliferatieverdragen over cyberwapens moeten opstellen. De vijfde regel gaat over het beperken van cyberoperaties om zo grootschalige incidenten te voorkomen. Als laatste wil Microsoft dat landen de private sector helpen als er incidenten in cyberspace plaatsvinden.

Reacties (1)
24-01-2015, 19:43 door Anoniem
En wie gaat die "gedragsregels"handhaven??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.