De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft een meesterplan onthuld om massasurveillance wereldwijd te stoppen. Volgens de Electronic Frontier Foundation (EFF) is de Amerikaanse inlichtingendienst NSA voor een groot deel van de surveillance verantwoordelijk. De NSA hoeft zich echter alleen aan de Amerikaanse wetgeving te houden die voor Amerikaanse burgers en inwoners van de VS geldt.
"Maar hoe zit met de 96% van de rest van de wereldbevolking, die burgers in andere landen zijn en buiten de grenzen van de VS leven. Zij hebben geen stem in het Congres. En huidige Amerikaanse wetgeving beschermt over het algemeen alleen burgers, wettelijke bewoners of diegenen die zich fysiek in de VS bevinden", aldus Rainey Reitman van de EFF. De burgerrechtenbeweging zou al jaren bezig zijn met een strategie om massasurveillance van onschuldige mensen te stoppen.
"Vandaag onthullen we het plan, zodat je kunt begrijpen hoe alle puzzelstukjes in elkaar passen", gaat Reitman verder. Hij merkt op dat het hier niet om een kortetermijnplan gaat dat voor een paar weken of maanden is bedoeld, maar een meerjarig strijdplan dat continu zal worden aangepast. Het plan richt zich op verschillende punten, zoals politieke aspecten, activisme, technologie en wetgeving.
Zo moeten techbedrijven onder druk worden gezet om hun systemen tegen NSA-surveillance te wapenen, moet er een wereldwijde beweging komen die ervoor zorgt dat mensen thuis encryptie gaan toepassen en moet het gebruik van beveiligde communicatietools worden aangemoedigd. Verder pleit de EFF voor wetshervormingen, het ontwikkelen van juridische principes voor surveillance en privacy en het doorvoeren van transparantie in surveillancewetgeving- en toepassingen.
Volgens Reitman hebben supporters van privacy en encryptie met meer dan alleen de Amerikaanse regering te maken. Ook inlichtingendiensten, autocraten en bedrijven die inlichtingencontracten willen zien graag meer surveillancebevoegdheden voor zichzelf. Door wereldwijd met duizenden supporters en organisaties samen te werken en technologie te gebruiken zou er tegen deze schending van de mensenrechten iets kunnen worden gedaan.
"We blijven ons plan aanpassen, maar we willen dat onze vrienden weten hoe we denken, zodat je kunt zien hoe elk van onze kleinere campagnes aan het uiteindelijke doel bijdraagt: namelijk veilige privécommunicatie voor alle mensen", besluit de EFF-medewerker.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.