image

Europol: Tor-netwerk en bitcoin niet demoniseren

donderdag 29 januari 2015, 14:23 door Redactie, 6 reacties

Het Tor-netwerk en bitcoin vormen een legitiem onderdeel van de digitale wereld en deze instrumenten moeten dan ook niet worden gedemoniseerd, maar vormen wel een serieus probleem voor opsporingsdiensten, zo stelt Europol-directeur Rob Wainwright. "Ze helpen burgers en consumenten om van de vrijheden van het internet te genieten", zo liet hij tijdens een aflevering van On the Frontline weten.

De anonimiteit van deze diensten wordt echter ook misbruikt door criminelen en zouden daardoor ook de vrijheden bedreigen die Europol juist wil beschermen, ging Wainwright verder. "De problemen die de politie heeft met deze encryptie zorgt ervoor dat we dat deel van het internet niet als vrije plek kunnen beschouwen", merkte hij op. Op dit moment zou Europol niet over het gereedschap beschikken om criminelen op het Tor-netwerk aan te pakken. "De technologishe uitdaging is te groot", aldus Wainwright, die Tor vervolgens als een "gapend gat in onze veiligheid" bestempelt.

Volgens de Europol-directeur is het belangrijk dat er wetgeving en technologische oplossingen komen zodat criminelen en terroristen geen misbruik maken van de vrijheden van burgers. "De maatschappij accepteert dat we de telefoongesprekken van mensen kunnen monitoren, maar hetzelfde kunnen we niet met e-mailaccounts kunnen. Dezelfde principes zouden moeten gelden."

De Europol-directeur pleit dan ook voor een betere samenwerking tussen overheid en de technologiesector om deze problemen aan te pakken. Wainwright besluit door te zeggen dat hij voor de toekomst een mogelijke aanval door cyberterroristen vreest die als "wake-up call" voor beleidsmakers en technologiebedrijven zal dienen om de juiste balans tussen veiligheid en privacy te vinden.

Reacties (6)
29-01-2015, 14:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-01-2015, 15:36 door Anoniem
WTF did I just read
29-01-2015, 16:46 door Anoniem
"De maatschappij accepteert dat we de telefoongesprekken van mensen kunnen monitoren, maar hetzelfde kunnen we niet met e-mailaccounts kunnen. Dezelfde principes zouden moeten gelden."
Ah, daar is de aap al uit de mouw. Ze willen "tapmogelijkheden". Dit is de "good cop" terwijl de onderbaas laatst de "bad cop" speelde. Gewoon cynisch manipulatief. Dat staat er overigens vrij letterlijk, als je goed leest. Kijk maar. Het is niet "de maatschappij wil dat wij...", nee, het is "de maatschappij accepteert dat wij..." met als implicatie dat ze dit nieuwe ding ook wel zullen "accepteren".

De remedie is dan ook simpel: Niet accepteren, en vertel iedereen die het horen wil hoe het zit zodat steeds minder mensen "het ook wel zullen accepteren". Dit is geen ongevaarlijk pad, aangezien je wel eens met politici zal kunnen moeten praten. Maargoed, ondanks het gevaar, iemand moet het doen. Wie staat er op om hier een tegengeluid te laten horen?
29-01-2015, 18:07 door Anoniem
Door Anoniem: WTF did I just read
indeed...
29-01-2015, 19:05 door Anoniem
Interessant interview:

Het Tor-netwerk en bitcoin vormen een legitiem onderdeel van de digitale wereld en deze instrumenten moeten dan ook niet worden gedemoniseerd

gapend gat in onze veiligheid

Heeft iemand hier ook de indruk dat de heer Wainwright van twee walletjes wil eten?

De maatschappij accepteert dat we de telefoongesprekken van mensen kunnen monitoren, maar hetzelfde kunnen we niet met e-mailaccounts kunnen. Dezelfde principes zouden moeten gelden.

Even afgezien van dat zijn: "dezelfde principes moeten gelden" wel heel eenzijdig is - ik lees althans nergens dat hij voor een verplichting van een gerechtelijk bevel en dergelijke restricties is zoals die ook rondom telefoongesprekken bestaan, slaat hij de plank opzichtig mis.

De hele geest van het principe rondom monitoren van telefoongesprekken (en ook briefwisselingen) is nu juist dat het niet geaccepteerd wordt, tenzij... En dat tenzij is in individuele gevallen, voor een uitgesproken en beperkte duur, met een concrete en op controleerbaar bewijs gebaseerde verdenking, nadat een onafhankelijk rechter het huiswerk heeft nagekeken en goed bevonden etc. etc. etc. Kortom alles waar de geachte dames en heren in hun overmoed meenden wel zonder te kunnen.
31-01-2015, 06:51 door Anoniem
Hij lijkt het onder de telefoonwetgeving te willen framen, in plaays van dat het schriftelijke communicatie is (alsin briefgeheim).

Het gros van het publiek zal zich niet ervan bewust zijn dat (gerichte) tapbaarheid van Tor automatisch dat systeem kapot maakt. Bitcoin is naar mijn mening al 'tapbaar'. Als je genoeg speurwerk wilt doen, kan je wel herleiden waar de bitcoins naartoe gaan van een bepaalde wallet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.