Gegevens van Nederlandse internetters worden tegenwoordig vaak opgeslagen op servers die zich buiten de Nederlandse rechtssfeer bevinden, wat een risico voor zowel de gebruikers als de gegevens zelf kan zijn, zo stelt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) in een nieuw rapport.
Het kabinet had de AIV vorig jaar gevraagd om een advies over internetvrijheid uit te brengen. Het rapport, met elf aanbevelingen, is nu openbaar gemaakt. Eén van de aanbevelingen gaat over de opslag van burgergegevens. De Nederlandse regering voert namelijk een beleid om burgers zoveel mogelijk burgerzaken via internet te regelen. Overheidsdossiers, registers en overheidstransacties moeten in 2017 allemaal elektronisch worden in het kader van Nederland Digitaal.
Naar het oordeel van de AIV moet het kabinet kijken of bij de opslag en verwerking van gegevens het risico bestaat dat deze buiten de Nederlandse rechtssfeer terechtkomen, waar ze technisch en juridisch niet voldoende zijn te beveiligen. De landen waar de gegevens worden opgeslagen zijn meestal onder bepaalde omstandigheden bevoegd om toegang tot de gegevens op te eisen. Hierdoor is de cloud volgens de AIV "potentieel zo lek als een mandje".
Ook Safe Harbour-overeenkomsten bieden geen oplossing, omdat ze ontoereikend en slecht of niet afdwingbaar zijn en te grote uitzonderingen met betrekking tot nationale veiligheid kennen. De Adviesraad pleit dan ook voor het nemen van beleidsmatige en wettelijke maatregelen om te voorkomen dat burgergegevens buiten de Nederlandse rechtssfeer terechtkomen, of dat juridische waarborgen worden genomen die ervoor zorgen dat voor de toegankelijkheid van deze bestanden dezelfde rechtswaarborgen als in Nederland gelden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.