Wie in Amsterdam parkeert hoeft niet verplicht het kenteken van zijn voertuig in te voeren, zo heeft de rechtbank vandaag geoordeeld. De zaak was aangespannen door Bas Filippini, voorzitter van Privacy First. Filippini kreeg wegens het niet invoeren van zijn kenteken in een parkeerautomaat een boete.
Hij ging hier tegen in beroep, omdat verplichte invoering van kentekens bij parkeren in strijd is met het recht op privacy, zo liet hij eerder weten. "Iedere vrije burger heeft immers het recht op privacy in de zin van anonimiteit in de openbare ruimte, ook als men ergens de auto parkeert. Dit recht wordt beschermd door artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens."
De rechtbank stelde dat het standpunt van de gemeente, dat bij parkeren zonder juiste invoering van het kenteken er sprake is van onbetaald parkeren, in strijd met de wet is. Dat een controleur geen betaling heeft waargenomen is weliswaar op zichzelf een toereikend bewijs dat niet is betaald, maar de parkeerder kan vervolgens op verschillende manieren tegenbewijs leveren van de betaling. Lukt dat, dan kan er geen boete worden opgelegd, aldus de rechter.
"De burger heeft dus nu de vrije keus of hij zijn gegevens weg wil geven aan de gemeente die het vervolgens zonder duidelijke controle hierop 7 jaar opslaat of dat de burger zijn privacy wil behouden. Als de burger maar kan aantonen dat hij heeft betaald hoeft hij dus niet meer zijn kenteken in te voeren", laat Filippini weten.
Hij vindt het wel jammer dat de rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. De privacyvoorvechter blijft bij zijn stellingen over kentekenparkeren dat verplichte registratie van kentekens en gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden in strijd is met het recht op privacy wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.