image

Veel Nederlanders bang voor crisis en cyberaanval

donderdag 4 juli 2013, 12:20 door Redactie, 4 reacties

Nederlanders zijn vooral bang voor de economische crisis en cyberaanvallen, maar de overheid probeert de terrorismekaart te spelen, zo blijkt uit onderzoek. Onderzoeksbureau Ipsos voerde in opdracht van de overheid het onderzoek uit, waarbij 830 Nederlanders via online interviews werden bevraagd. Aan de hand van deze gegevens werd de Risico- en Crisisbarometer opgesteld.

"Het aantal Nederlanders dat angst heeft voor een terroristische aanslag in eigen land is toegenomen ten opzichte van een half jaar geleden", zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het rapport van Ipsos laat een ander geluid horen. "Daarnaast lijkt het erop dat men wat banger is geworden voor een terroristische aanslag."

Het gevoel van veiligheid is volgens de onderzoeker gelijk gebleven, een minderheid maakt zich zorgen over de eigen veiligheid en die van het gezin. Toch schat men de kans zelf betrokken te raken bij een ramp minder klein in dan een half jaar geleden. Een kleine doch stabiele minderheid voelt zich niet veilig op drukke evenementen. Daarnaast voelen Nederlanders zich niet altijd veilig in een vliegtuig, treinstation en het OV.

Economische crisis
De grootste angst hebben Nederlanders voor de economische crisis. 75% van de 830 ondervraagde Nederlanders zegt hier bang voor te zijn. In november 2012 ging het nog om 76%. Nieuw in het overzicht zijn cyberaanvallen. 58% van de ondervraagden is hier bang voor, waardoor cyberaanvallen op een tweede plek eindigen.

Op de derde plek staat de angst voor een terroristische aanslag. Met 49% gaat het nog altijd om een minderheid van de Nederlanders. Ten opzichte van oktober 2012 is het percentage wel met 11% gestegen, wat volgens de NCTV een gevolg kan zijn van de verhoging van het dreigingsniveau voor terrorisme in het eerste kwartaal van dit jaar, maar ook van incidenten als de aanslag bij de marathon in Boston en de moordaanslag op een Britse militair in Londen.

Vertrouwen
"Ruim een derde van de Nederlanders (38%) heeft vertrouwen in de overheid", gaat NCTV verder, wat ook kan worden vertaald dat 62% van de bevolking de overheid niet vertrouwt. Het aantal Nederlanders dat 'tamelijk veel vertrouwen' in de overheid heeft daalde van 49% in november vorig jaar naar 37% nu.

Het aantal Nederlanders dat 'niet zo veel vertrouwen' in de overheid steeg van 36% naar 49%. Volgens de onderzoekers kan het afnemen van het vertrouwen samenhangen met de wisseling van onderzoeksmethode, van telefonisch naar online.

Reacties (4)
04-07-2013, 12:37 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-07-2013, 13:07 door Anoniem
"De overheid niet effectief met bangmaken eigen burger."
04-07-2013, 17:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-07-2013, 18:24 door Anoniem
Securitybeleving & steekproeven / enquêtes

Nederlanders zijn vooral bang voor de economische crisis en cyberaanvallen, maar de overheid probeert de terrorismekaart te spelen ..

De manier van enquêteren :

- Waarom ontbreken meestal de exacte vraagstellingen in het uitkomsten rapport? Vragen kunnen nogal onvolledig en suggestief zijn.

- Waarom is de steekproef zo klein?

- Zijn de begrippen waarover het gaat ook helder uitgelegd aan de ge-enquêteerde? Dus een meer specifieke omschrijving van wat onder de diverse begrippen wordt verstaan.

- Hoe onafhankelijk is de enquêteerder zelf? Is zij geheel vrij van belangen als het gaat om graag geziene uitkomsten?

- Hoe staan de ge-enquêteerden tegenover de enquêteerder? Neutraal, argwanend?
Als je weet dat er minder vertrouwen is bij telefonische enquêtes , is het dan zinnig om op deze wijze een enquête over vertrouwen uit te voeren?

De aanwezige Kennis, definitie begrippen, informatievoorziening :

Het lastige met steekproeven is dat er geen rekening lijkt te worden gehouden met de aan/afwezige kennis van de ge-enquêteerde. Zou het niet ook mooi, zinnig of educatief zijn de ge-enquêteerde op voorhand of achteraf te informeren met feitelijke statistieken?

Bijvoorbeeld : ge-enquêteerde is erg bang voor neerstorten met een vliegtuig of een terroristische aanslag.

Wat is de daadwerkelijke kans dat je in een neerstortend vliegtuig zit?
Hoe groot is de kans dat je betrokken raakt bij een terroristische aanslag (en hoeveel van dit soort aanslagen hebben we per jaar in Nederland) .
Vallen gebeurtenissen als in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn daar ook onder? Geen sprake van een religieus of politiek ingegeven motief.

En ter vergelijking wat andere statistieken waaraan je kan overlijden als; slechte eetgewoonten, huiselijke ongelukken (keukentrapje?), of een vallend meubel tijdens een verhuizing ( kijk maar eens hoe vaak mensen recht onder een verhuisobject het touw stevig (?) staan vast te houden.

Dit om de gevraagde ook te confronteren met (on)realistische ideeën rondom zaken waarbij ze misschien niet teveel stil staan of geen accuraat idee van hebben (omdat het niet aan de orde is en niemand ze ermee lastig valt?). #


Overwegingen of met andere woorden :

- Leg mensen begrippen eerst eens helder uit, of in ieder geval wat jij als vragensteller daar onder verstaat

- Geef mensen statistieken in de vorm van daadwerkelijke aantallen bij de vraag (want ideeën zijn vaak gebaseerd op vlugge indrukken en nieuws hypes en niet op daadwerkelijke feiten)

- Zorg voor voldoende respondenten en onafhankelijkheid!
Als overheid moet je in staat zijn om een enquête onder een voldoende groot aantal respondenten te kunnen houden (minimaal 2000?).
! Misschien vertrouwt een groot deel van de niet reagerende 48% de vragenstellende enquêterende overheid juist niet

- Niet onbelangrijk ; als je onderzoeks-methoden veranderen en tot grote marges of onzekerheden leiden met betrekking tot de interpretatie van gegevens, moet je misschien òf je resultaten per methode splitsen òf je onderzoek Niet publiceren
(lijkt me zo, maar ik ben geen statisticus).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.