Nederlanders zijn vooral bang voor de economische crisis en cyberaanvallen, maar de overheid probeert de terrorismekaart te spelen, zo blijkt uit onderzoek. Onderzoeksbureau Ipsos voerde in opdracht van de overheid het onderzoek uit, waarbij 830 Nederlanders via online interviews werden bevraagd. Aan de hand van deze gegevens werd de Risico- en Crisisbarometer opgesteld.
"Het aantal Nederlanders dat angst heeft voor een terroristische aanslag in eigen land is toegenomen ten opzichte van een half jaar geleden", zo stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het rapport van Ipsos laat een ander geluid horen. "Daarnaast lijkt het erop dat men wat banger is geworden voor een terroristische aanslag."
Het gevoel van veiligheid is volgens de onderzoeker gelijk gebleven, een minderheid maakt zich zorgen over de eigen veiligheid en die van het gezin. Toch schat men de kans zelf betrokken te raken bij een ramp minder klein in dan een half jaar geleden. Een kleine doch stabiele minderheid voelt zich niet veilig op drukke evenementen. Daarnaast voelen Nederlanders zich niet altijd veilig in een vliegtuig, treinstation en het OV.
Economische crisis
De grootste angst hebben Nederlanders voor de economische crisis. 75% van de 830 ondervraagde Nederlanders zegt hier bang voor te zijn. In november 2012 ging het nog om 76%. Nieuw in het overzicht zijn cyberaanvallen. 58% van de ondervraagden is hier bang voor, waardoor cyberaanvallen op een tweede plek eindigen.
Op de derde plek staat de angst voor een terroristische aanslag. Met 49% gaat het nog altijd om een minderheid van de Nederlanders. Ten opzichte van oktober 2012 is het percentage wel met 11% gestegen, wat volgens de NCTV een gevolg kan zijn van de verhoging van het dreigingsniveau voor terrorisme in het eerste kwartaal van dit jaar, maar ook van incidenten als de aanslag bij de marathon in Boston en de moordaanslag op een Britse militair in Londen.
Vertrouwen
"Ruim een derde van de Nederlanders (38%) heeft vertrouwen in de overheid", gaat NCTV verder, wat ook kan worden vertaald dat 62% van de bevolking de overheid niet vertrouwt. Het aantal Nederlanders dat 'tamelijk veel vertrouwen' in de overheid heeft daalde van 49% in november vorig jaar naar 37% nu.
Het aantal Nederlanders dat 'niet zo veel vertrouwen' in de overheid steeg van 36% naar 49%. Volgens de onderzoekers kan het afnemen van het vertrouwen samenhangen met de wisseling van onderzoeksmethode, van telefonisch naar online.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.