ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.
Vraag: Mag iemand ongevraagd foto's van tuinen maken op een stiekeme wijze en er dan snel vandoor gaan als ik ze betrap? Is dat niet in strijd met het portretrecht?
Antwoord: Ik weet niet precies wat "stiekem" betekent, maar als ze fotograferen vanaf de openbare weg zonder rare trucs met hoge ladders dan is dit toegestaan.
Het portretrecht kun je inroepen als je herkenbaar op de foto staat. Daarvoor hoef je niet per se met je gezicht op de foto te staan, maar er moet wel een mens op staan. Een huisdier of een huis is geen mens, en daarbij geldt dus het portretrecht niet.
Als bij de publicatie de naam van de eigenaar wordt genoemd, dan zou er heel misschien een beroep op de privacywet (Wet bescherming persoonsgegevens) gedaan kunnen worden om zo de publicatie tegen te houden. Maar dat lijkt me niet heel sterk, zeker niet als het alléén de naam is. Dat lijkt me onder vrije nieuwsgaring te vallen.
Ook voor huizen of tuinen geldt geen portretrecht. Eén rechter verklaarde het ooit onrechtmatig om foto’s van een huis te maken zonder dat te vragen, met de motivatie dat de kantonrechter "het zelf ook niet leuk zou vinden" om zijn huis zomaar in een commerciële folder terug te zien. Dat werd in hoger beroep terecht ongedaan gemaakt. "Leuk vinden" is juridisch geen argument. Er was geen sprake van inbreuk op de privacy of op het eigendomsrecht (het "ongestoord genot" van je eigendom is deel van dat recht).
Als iemand ongevraagd je terrein betreedt en dán foto's maakt, dan kun je er wel wat tegen doen: dat zou erfvredebreuk zijn en dan kun je ze sommeren weg te gaan. Helaas houdt het daar dan wel op, want je kunt vervolgens niet zomaar eisen dat ze ook de foto's vernietigen. Je zou dan moeten aantonen dat publiceren van de foto je privacy als eigenaar van het terrein schaadt, en dat zal niet meevallen.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.